Saturday, 1 June 2013

CARA PERIKSA HANDPHONE ANDA SAMAADA IA ORI ATAU TIDAK !


Kes penipuan barangan elektronik sekarang semakin menjadi-jadi sehinggakan iPhone 4S pon boleh di ciplak oleh China. Di sini ada tips macam mane nak check atau tentukan sama ada handphone tu original ataupun cap ayam. Silap-silap beli terkena yang tiruan menyesal tak sudah... jom periksa sama ada handphone anda tulin atau palsu.

Check it out !! Ikut langkah-langkah seperti di bawah ini :

Taip *#06#
Akan keluar IMEI number ( International Mobile Equipment Identity)
Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******
Untuk semak sama ada phone ANDA ori atau tidak, check kod di bawah.

02 atau 20 [dari Kilang Emirates atau India] = LOW QUALITY
08 atau 80 [dari Kilang Germany] = FAIR QUALITY
03 @ 30 atau 04 @ 40 [dari Kilang China] = GOOD
06 atau 60 [dari Kilang Hong Kong, China atau Mexico] = GOOD
05 atau 50 [dari Kilang Brazil, USA atau Finland] = VERY GOOD
01 atau 10 [dari Kilang Finland] = VERY GOOD
00 [dari Kilang Asal Handphone] = BEST MOBILE QUALITY
13 [dari Kilang Azerbaijan] = VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

Apa lagi, jom check handphone anda, moga-moga original. kalau palsu jangan bersedih !HAHA

2 comments:

||aLeaSaRa|| said...

kak lea semalam baru je beli hp kat mines..situ kan banyak kes kena tipu.so b4 datang,kak lea dah snap foto tentang imei dari blog.then masa beli je depan diorang kak lea check..syukur 05 he3..

✗ ⓕⓘⓕⓘⓨ ⓕⓘⓣⓡⓘⓐⓝⓘⓔ ✗ said...

Alhamdulillah lah if macam tu kak lea. jangan terbeli yang tak ori sudah. sebab banyak jual yg tak ori skrg ni. tapi owner kedai kata ori. siapa tak tahu bezakan, siap rugi lah.

Ini adalah blog peribadi saya, dan Tulisan pada blog ini adalah daripada saya sendiri. Manakala freebies hiasan pada blog ini saya ambil daripada beberapa buah blog seperti blog student kecik, tutorial bina blog, syiqinsunshine, azhafizah, dll. Diingatkan bahawa hanya komen positive dan teguran membina sahaja yang akan diambil dan saya tidak bertanggungjawab dengan setiap komen negatif daripada anda semua. Sekian, Terima Kasih. Yang benar, Fifiyfitrianiee.