Wednesday, 31 July 2013

KAWAN BLOGGERS, TOLONG VOTE AZAM RAYA SAYA.

Assalamualaikum korang. Seminggu lagi kita akan beraya. wohoooooooooo~
Saya nak mintak tolong kawan-kawan untuk vote azam raya saya. Hopefully korang sudi vote.

Cara nak vote azam raya saya,
1. korang masuk ke SINI .

2. Bila dah masuk situ, korang tengok ada gambar ni kan. (gambar bawah ni).


3. Atas gambar tu korang tengok ada perkataan "Lihat & Undi Azam" kan? Ok korang klik perkataan tu k.

4. Dah klik ? Ok good. Now, korang search pulak nama saya kat situ. Type Fitriani binti Ramli then tekan ENTER !

5. Ada keluar tak nama saya? Gambar saya balck & white tengah senyum. hehe.

6. Last sekali, korang klik VOTE (UNDI) saya k dan tolong share kat wall korang if sudi.


#Terima Kasih kawan-kawan blogger.

Tuesday, 30 July 2013

BERMINAT NAK BELI AL-QURAN DIGITAL ?

Assalamualikum. Mengaji AL-Quran masih kurang lancar, segan nak belajar mengaji, Tiada masa, sibuk bekerja ?? In sha Allah Al-Quran Digital mampu untuk menyelesaikan masalah anda !


video



Dalam Al-Quran Digital ini terdapat senaskah Al-Quran dan PEN READER. PEN READER ini ialah pen yang
BOLEH MEMBACA AL-QURAN tetapi ia tidak boleh menulis. Apabila pen ini disentuh pada mana-mana
atau pada mana-mana Surah, maka pen tersebut akan membacanya.


Jadi anda mampu mempelajari cara bacaan yang betul dan seterusnya membaiki bacaan, anda sendiri
kerana anda boleh mengulang-ulang bacaan yang betul tersebut.


Anda juga mempunyai alat bantuan yang boleh membantu anda mengajar ahli keluarga anda
meningkatkan mutu bacaan mereka. Malah mereka boleh mempelajari quran dengan sendiri
dengan bantuan quran digital ini.


KEISTIMEWAAN

 
Qari Sheikh Ibrahim Ahmed Mir Mohammadi

 

Fungsi 'Word by word' voice (Kalimah per Kalimah)

  • 'Word by word' voice (Kalimah per Kalimah). Bacaan satu per satu ayat dengan tajwid yang jelas!
  • Kelulusan KDN
  • Terjemahan dalam Bahasa Melayu & English
  • Membaca mengikut Ayat, Mukasurat & Surah
  • Tidak perlu tukar bateri. Hanya perlu Caj.
  • Bateri boleh di-charge semula, tahan 4 jam.
  • Mudah digunakan & dibawa ke mana-mana
  • Bacaan dari Qari-Qari Terkenal
  • Disertakan Kad sentuh Indeks surah Al-Quran untuk mudah didengar
  • Fungsi merakam suara
  • Boleh dijadikan mp3 utk menyimpan zikir, doa dan nasyid.
  • Bacaan muqaddam, doa² harian dan bacaan di dalam solat
  • Built in 4GB memory (Sokongan Kad SD sehingga 8GB)
  • Qualiti bunyi yang lebih baik, terang dan jelas.
  • Sambungan USB - Standard Usb Cable

Terdapat 10 Qari Yang Masyhur






SESUAI UNTUK :


  • Alat Bantu untuk individu yang sedang berusaha membaca Al-Quran
  • Meningkatkan mutu bacaan Al-Quran
  • Untuk menghafal Al-Quran
  • Sebagai hantaran perkahwinan
  • Sumbangan kepada Masjid / Madrasah
  • Sedekah dan hadiah untuk ibu bapa
  • Sangat sesuai untuk mereka yang ingin mendalami Al-Quran

KOMPONEN QURAN DIGITAL


  1. Pen Elektronik ( Pen Reader )
  2. Al Quran ( Khas ) - Uthmani
  3. Earphone
  4. Kad sentuh
  5. Kad Manual
  6. Charger
  7. Kabel USB
  8. Buku Panduan Haji Umrah
  9. Buku Talking Dictionary
  10. Buku Sahih Bukhari











*WARRANTY 1 TAHUN




LESEN KELULUSAN DARI KDN

Ada dua pakej, iaitu Pakej A dan Pakej B.




Sebarang pertanyaan, boleh hubungi saya 0198238481 / 0145633205 ATAU klik sini untuk terus membuat pesanan.

REVIEW : VITAMIN C PLUS PURE COLLAGEN FELLINA !




Assalamualaikum. Selamat Petang. Teringin pulak nak buat review produk kecantikan. Produk tu semestinya Vitamin C plus Pure collagen Fellina beauty. 

Khasiat FELLINA BEAUTY VITAMIN C + PURE COLLAGEN
- mengatasi masalah kulit dari dalaman
- mengurangkan masalah jerawat dan dark spot
- melicin dan menegangkan kulit - mengurangkan pelbagai masalah kesihatan lain seperti darah tinggi, jantung tersumbat dan lain-lain lagi!
- memberikan tenaga
- KELUARAN MUSLIM - DI KILANGKAN DI KILANG BERSTATUS GMP - DI JAMIN HALAL DAN SELAMAT - MENDAPAT KELULUSAN KKM

sedikit info yg anda perlu tahu ;)
 
Bahan utama nya terdiri daripada:
-collagen marine
-extract gluta
-vit c -extract citrus

1 kapsul Fellina Beauty Vitamin C + Pure collagen mengandungi 5000mg bahan2 di atas.
Wanita hamil dan breast feeding pun bole mengguna kan nya.

 
#Reg no :ULUKM/1542/12
Halal ref No : 150127-PR
MFG :1012
Exp.Date : 2015

Monday, 29 July 2013

Assalamualaikum.

Dulu waktu ketika saya berumur 5, 6 tahun masa tu berada di Tadika JHEINS, Sipitang. Teringat saya ada seorang kawan anak cikgu masa tu. Dah tak ingat apa nama kawan saya dan nama cikgu tu. Maafkan saya. Waktu persekolahan pulak habis awal. Biasa lah kan nama pun Tadika. Tapi cikgu-cikgu dekat Tadika tu pulak selalu saja balik petang dalam jam 4, 5 macam tu.

KAEDAH WARDINA SAFIYYAH DIDIK ANAK SOLAT 5 WAKTU.


Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda…

I have to share this with you… because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off…I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday…we had a talk…(check note lama) tapi preparation since 6 la…

tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat….she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that – because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti….But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….

ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! “mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”

3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was loking for her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is – to start them off right – solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!! Good night….. But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu…anak ketam tak boleh diajar berjalan terus…fahamkan?

TAK PERLU RASA MALU !


Mana yg baik , ikut. Cuba terapkan dalam diri. Tak perlu rasa malu, rasa nk hipster sgt , there's nothing to be afraid of in being inspired, in following good things, good things are meant to be shared. Kalau ikut cara Allah suruh, no problem. Yang membenci, itu masalah pada hati diorang. I know there are people out there yang struggle to be better tapi takut kawan2 perli, mengata. So? Obviously there are not your true friends, let them be . Bila kita jaga tanggungjawab kita pada Allah, Allah akan sentiasa jaga kita dan beri kita orang2 yang sayang kita kerana kita.

Bila nak tengok sekeliling dan mana yang perlu kita ikut, kita pilih mana yang paling buat kita dekat dengan Allah, buat kita hati tenang. Bila nak, mungkin ada ujian tapi Allah sentiasa jaga & permudahkan.

Persetankan kata buruk manusia. Kita jangan buat atau kata mereka. Apa yang mereka lakukan belakang kita depan kita tepi kita , andai mereka tak mahu mintak maaf pun, biar mereka settle dengan Allah.

Bila letak Allah paling atas. Allah jaga kita.sampai bila- bila. Biar yg cuba jatuhkan itu mereka, tapi kita percaya, kita sentiasa bahagia.

Thursday, 25 July 2013

SEGMEN KAD RAYA BY DIYANAHANI




Segmen Kad Raya by DiyanaHani berlangsung selama seminggu iaitu bermula pada 20/7/2013 sehingga 27/7/2013.Segmen ini diadakan untuk memberi penghargaan kepada penyokong-penyokong blog ini bersempena dengan hari raya aidilfitri yang akan tiba tidak lama lagi.


KLIK BANNER DAN JOIN



SEKADAR BERINGAT ALLAH SAMPAIKAN KITA DIBULAN RAMADHAN.



Assalamualaikum. Aku selalu terfikir, aku ini tidaklah banyak sangat amalan.
Bagaimana kalau amal aku yang sikit ini pun tidak diterima?
Ada harapankah aku nak masuk syurga tertinggi, Jannatul Fidausi.
Jangan kata syurga paling tinggi, nak masuk syurga paling rendah pun, layak ke?

Mungkin sebab itu kita selalu dengar,
"Kita ini nak masuk syurga sebenarnya dengan rahmat Allah. Dengan kasih sayang Allah. Kalau diikutkan, amalan kita tidak akan pernah cukup untuk masuk syurga. Tetapi melalui amalan kitalah kita beroleh rahmat Allah."

Kadang-kadang aku terfikir juga. Dosa aku yang zahir pun dah banyak, bagaimana pula dengan dosa-dosa yang aku buat tanpa sedar, yang tersembunyi? Astaghfirullah.

Dulu sebelum Ramadhan, masing-masing pakat tweet/post/pray,
"Allahumma Balighna Ramadhan, Ya Allah sampaikanlah kami pada bulan Ramadhan".

In case you forgot, we ARE in Ramadhan.
So let's keep our words.
Allah has granted your du'a
He gave you Ramadhan,
So now do your part.


In this holy month, apart from Tarawih, Iftar, Sahur, Tadarus and all the other ibadah, there are some more we can add on to our jihad list.

1) To stop being lazy.
2) To stop talking crap.
3) To avoid sleeping after Subuh.
4) To be nicer to siblings.
5) To wake up early & help serve Sahur

Very simple things, but most of us fail to do. Including me.
Let's change that.

Ramadhan, I will not put you to waste.



5 GAYA TUDUNG YANG POPULAR DI MALAYSIA

5-Gaya-Tudung-Popular-di-Malaysia/

Dalam industri fesyen Muslimah, terutamanya gaya hijab, kita banyak lihat perubahan gaya bermula daripada tudung bawal segi tiga yang biasa kepada selendang yang dibentuk unik menutup kepala.
Mari kita lihat beberapa gadis Hijabi kesayangan dan bagaimana untuk menggayakan hijab anda seperti mereka!




 

Selendang
Selendang merupakan kegemaran ramai. Ia wajib dimiliki semua kerana berfungsi sebagai asas gaya seorang hijabi. Dengan selendang sahaja anda mampu membentuk pelbagai gaya elegan dan ayu. Anda boleh cuba lilit selendang gaya Arab seperti ini.


 



Katakanlah anda rasa lebih kreatif dan ingin cubakan kelainan. Fazrena Aziz daripada  Tudung People berkongsi tip menggayakan tudung Side Fringe.





Hendak menggunakan aksesori bersama tudung? Aishah Amin daripada Hijab Diaries menunjukkan cara memakai rantai leher bersama selendang!




Tudung Syria

Tudung Syria merupakan kegemaran kebanyakan pemakai tudung kerana ia mudah dipakai. Kebanyakan butik di luar sana turut menjual tudung Syria yang sudah siap dijahit. Si jelita Farah Adeeba turut minati gaya tudung Syria ini, tambahan pula ia tampak cantik dengan bentuk wajah si Farah yang persis wanita Arab.



 

Hana Tajima

Tampak agak kompleks dan ada kalanya saya rasakan hanya orang tertentu sahaja boleh memakai tudung seperti Hana Tajima ini dan nampak menarik. Walaubagaimanapun, gaya tudung Hana Tajima ini memberikan gaya moden kepada seorang hijabi.



Turban

AzuraAzwa memberikan nafas baru kepada penggayaan hijab dengan rekaan turban mereka. Saya suka cara turban ini memberikan gaya anggun terutamanya kerana material yang dipilih Azura dan Azwa. Biarpun tampak anggun, gaya turban ini sesuai untuk semua acara biar siang atau malam.


Tudung Bawal

Ingat lagi tudung bawal? Inilah tudung pertama yang digayakan setiap hijabi semasa mula belajar bertudung. Dan seperti yang dibuktikan si manis Norjuma Habib, gaya tudung ini biar simple namun tetap manis.



#Tapi apapun dinasihatkan bertudung bukan lah menutup kepala semata-mata tetapi biarlah ia sempurna menutup dada kita dan jugak sempurna menutup aurat. Bonggol tinggi macam bonggol unta itu adalah diharamkan dalam Islam. Nak carik tudung, jangan pilih yang nipis kerana menampakkan bahagian dalam kita. 

WANITA MELAYU DIHARAMKAN JADI RATU CANTIK

Wanita-Melayu-diharamkan-jadi-Ratu-Cantik/ 


Baru-baru ini negara digemparkan dengan berita 4 gadis beragama Islam yang dibuang daripada menyertai pertandingan ratu cantik Miss Malaysia World. Alasan yang diberi semasa empat gadis dikatakan tidak dibenarkan sama sekali sertai pertandingan tersebut berdasarkan fatwa yang dikeluarkan semenjak tahun 1996 yang melarang wanita beragama Islam daripada menyertai pertandingan ratu cantik.
Semenjak fatwa tersebut dikeluarkan, tiada khabar yang menunjukkan mana-mana wanita beragama Islam yang sertai pertandingan ratu cantik. Wanita beragama Islam terakhir yang mewakili Malaysia bagi pertandingan ratu cantik merupakan Erra Fazira, pada tahun 1992.

Terdapat pelbagai reaksi terhadap tindakan berani empat gadis jelita ini. Ada yang menyokong keberanian mereka kerana negara sudah lama tidak miliki wakil daripada golongan wanita Melayu dan ada pula yang mengkritik keras kerana berani melawan hukum.

Biar apapun keputusan atau pendapat yang dipegang, kali ini kita kenali dengan lebih rapat empat gadis ini yang rupa-rupanya kesemuanya berdarah kacukan: Wafa de Korte, Sara Amelia Bernard, Miera Sheikh dan Kathrina Ridzuan.

Wafa de Korte, gadis kacukan Melayu-Belanda yang berusia 16 tahun ini akui tujuan sebenar beliau sertai pertandingan ratu cantik adalah untuk wakiili Malaysia dan membuktikan kepada dunia betapa cantiknya wanita Malaysia.

Sara Amelia Bernard pula, si jelitawan kacukan Inggeris-Melayu-Iban-Jerman, melihat penyertaan dalam dunia ratu cantik sebagai peluang keemasan untuk menggalakkan wanita cerdik serta bantu mereka yang kurang upaya.

Gadis kacukan Melayu-Arab Miera Sheikh dan gadis kacukan Melayu-Inggeri Kathrina Ridzuan pula mulakan perjalanan ke alam ratu cantik sebagai peragawati.


Apapun, fatwa tetap fatwa ! Tak boleh dipertikai

sumber:launchpad

BACA NI,ADIK-ADIK YANG TENGAH BERCINTAN CINTUN.


I love you baby,X.setiap masa teringat baby. ---> status seorang remaja perempuan. Umur dalam 15 tahun mungkin. Ana hanya sekadar membaca. 200 lebih likers. Besoknya,

Aduhai trial PMR! Entah pape aku jawab tadi,tolong jawab untuk aku kawan2.otak kosong! --> status adik tadi. 100 lebih likers. ramai usha dan comment manja.

Allah. Mohon berikan CAHAYA untuknya. Ana bukan nak mencari kesalahan sesiapa tetapi ana agak kesal. Ya,ana akui waktu remaja memang rasa nak bercintan cintun. Tambah lagi bila ada orang minat kita,lagi kita rasa suka nak bercinta.

PELAJARAN diabaikan, CINTA didahulukan. Takkan kemana wahai sayang. ana bukan nak cakap 'sebaik-baik cinta ialah cinta kepada Allah.' semua orang tahu,ini FAKTA. tapi jarang orang nak merasai. Allah bagi peluang untuk rasa,kemudian Allah janji pulak KEMANISAN IMAN,atas kita NAK atau TAKNAK.

Mungkin di usia tu mentaliti lebih cenderung ke arah cinta yang tak pasti. Hidup masih panjang.Berjalanlah ke arah sesuatu yang lebih pasti. This is what I told adik PUTERI AWANI regarding to her controversial video, 'Couple Seminggu'. Dia sangat tulus orangnya dan mudah menerima teguran,alhamdulillah. Apepun bukan nak menghalang,tapi jagalah hati. Takde CINTA yang akan kekal melainkan izin Allah. Kita jaga sebaik mana pun hubungan dengan pakwe makwe kita tu,kalau Allah tak redha sia-sia saje. Sampai tak tidur malam sebab nak teman pakwe makwe kita buat homework. Huhu, 'isteri' dan 'suami' yang baik.

Anda tak salah kerana memilih untuk menyayangi seseorang tapi sedarlah, Allah sedang mendidik. Mendidik untuk mengenal macam mana rasa sayang,kecewa,rindu. Tapi Allah juga mendidik kita untuk tahu mengawal perasaan dan emosi agar tak terikut dengan NAFSU semata-mata. Macam mana?

Bila kita rasa rindu,kita istighfar. Bila kita rasa terbuai,kita istighfar. Bina satu SOKONGAN untuk diri kita supaya kita lebih terjaga daripada semua benda yang boleh merosakkan IMAN dan HATI. Istighfar! Dekatkan selalu diri kita dengan Allah supaya Allah 'peluk' hati kita daripada cinta yang syaitan laknatullah ada-adakan. Berdoalah,

"Ya Allah,peluklah hatiku. Aku tidak ingin mencintai sesiapa melebihiMu. Peluklah hatiku ya Allah. Cintailah aku supaya aku dapat merasai cintaMu,yang lebih agung daripada cinta manusia."

If you really love your sweetheart,just pray for him/her. Betul-betul sayang cinta kat dia,buat cara yang baik. Ayuh,mahalkan cinta. Cinta itu FITRAH, jangan jadikan ia FITNAH. Allah bagi cinta sebagai satu nikmat,raikan dengan kesyukuran dan jagalah kesucian.

Ingat !

Ada boyfriend atau girlfriend,maybe anda boleh berBANGGA dengan member satu geng. Tapi tak berbaloi sebab takleh nak bawak BF atau GF anda jumpa Allah. Dan satu hal lagi,

He/she never ever can guarantee you alJannah ! If you welcome him/her in a BAD WAY of coupling. Pakwe makwe takleh bawak teman kita dalam kubur seksok.

p/s : umur 18 baru sedar yang cinta sebelum kahwin tu takde GUNA. tapi cukuplah,just take it as a lesson,tarbiah daripada Allah.

Wallahualam

SIMPLE SEGMEN "SAYA NAK KAD RAYA"



Berakhir pada ahad malam, 28hb July 20139 jam 10 malam.

Contest Mega Raya, Teka Syiling Raya, Menang Duit Raya


RM110.



Tamat : 5 Ogos 2013 Jam 11:59 malam
HairanBlog.Com,#sthash.Dkh71Uq1.dpuf
Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.My, BoniKacak.Com, FizGraphic.Com, KisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.Net - See more at: http://fuh.my/pertandingan-mega-raya/#sthash.Dkh71Uq1.dpuf
Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.My, BoniKacak.Com, FizGraphic.Com, KisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.Net - See more at: http://fuh.my/pertandingan-mega-raya/#sthash.Dkh71Uq1.dpuf
Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.My, BoniKacak.Com, FizGraphic.Com, KisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.Net - See more at: http://fuh.my/pertandingan-mega-raya/#sthash.Dkh71Uq1.dpuf
Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.My, BoniKacak.Com, FizGraphic.Com, KisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.Net - See more at: http://fuh.my/pertandingan-mega-raya/#sthash.Dkh71Uq1.dpuf
Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.My, BoniKacak.Com, FizGraphic.Com, KisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.Net - See more at: http://fuh.my/pertandingan-mega-raya/#sthash.Dkh71Uq1.dpuf
Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.My, BoniKacak.Com, FizGraphic.Com, KisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.Net - See more at: http://fuh.my/pertandingan-mega-raya/#sthash.Dkh71Uq1.dpuf
ontest Mega Raya ini dianjurkan oleh
Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.My, BoniKacak.Com, FizGraphic.Com, KisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.Net - See more at: http://fuh.my/pertandingan-mega-raya/#sthash.Dkh71Uq1.dpuf
Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.My, BoniKacak.Com, FizGraphic.Com, KisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.Net - See more at: http://fuh.my/pertandingan-mega-raya/#sthash.Dkh71Uq1.dpuf
Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.My, BoniKacak.Com, FizGraphic.Com, KisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.Net - See more at: http://fuh.my/pertandingan-mega-raya/#sthash.Dkh71Uq1.dpuf
Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.My, BoniKacak.Com, FizGraphic.Com, KisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.Net - See more at: http://fuh.my/pertandingan-mega-raya/#sthash.Dkh71Uq1.dpuf
Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.My, BoniKacak.Com, FizGraphic.Com, KisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.Net - See more at: http://fuh.my/pertandingan-mega-raya/#sthash.Dkh71Uq1.dpuf

Wednesday, 24 July 2013

KAD RAYA BY EMAS PUTIH & PUAN QALESYA DAH SAMPAI !

Assalamualaikum. Alhamdulillah. Rezeki dapat kad raya dari dua orang bloggers. Kad Raya tu sampai tengah hari kelmarin. Mama yang ambil depan gate masa abang posmen datang. wee :) ! Suka sangat bila bukak ja sampul surat tu tengok-tengok kad raya dari akak bloggers. Best nyaa ^_^. Tapi hari ni baru dapat update sebab kelmarin sibuk dengan class and midterm.

Kad Raya pun Comel sangat. Terima Kasih sangat untuk Kak uzu and Puan Qalesya. Semoga Raya akan datang membawa kebahagiaan dan keberkatan buat kita semua ye. Kak uzu, buat open house tak raya nanti? ekekekeke ;p . Mana lah tahu boleh mai umah kak uzu. kannnnnnn !! Dapat makan kuih raya dan lebih mendekati blogger femes ni. hehe.

 Taknak tulis banyak sangat, jom lihat kad raya dari kak Uzu dan Puan Qalesya ni. Comel kan. Saya memang suka.


yang ni kak uzu


yang ni kad Puan Qalesya.


Tq sangat. Apa pun salam Ramadhan Kareem untuk semua bloggers.

Monday, 22 July 2013

REZEKI ALLAH DIMANA-MANA

Untuk semua SAHABAT yang akan sambung 1st DEGREE nanti.

Ramai dapat U kat luar semenanjung. SABAH/SARAWAK. Dan telinga disakitkan dengan soalan, "KOS LELONG EK?"

Apa yang Allah bagi adalah yang TERBAIK. Allah bagi sesuatu tu bukan nak suruh kita rasa BANGGA diri,dan juga bukan nak suruh kita rasa SEDIH sebab kawan dapat LEBIH BAIK. Tapi manusia seringkali mempertikai apa yang dia dapat,bila dia sangat2 tak suka benda yang dia dapat. MENGELUH dan masih bertanya,

"Awat aku dapat benda ni?"

Allah masih bagi PILIHAN bukan? Kalau tak suka,kita boleh mintak tempat lain. Atas kita,NAK atau TAKNAK je. Nilailah sesuatu dengan mata HATI, bukan mata DUNIA.

Ana ada seorang sahabat. Dia sangat RAJIN belajar,selalu puasa sunat sebab taknak masa belajar terjejas. Tup tup dia dapat pointer cukup-cukup makan je. Dan baru-baru ni dia PM ana,dia cakap dia dapat kat UMS. Agak sedih tapi dia redha.

Allah menilai USAHA sebenarnya. Dan apa yang kita dapat bukan menggambarkan usaha kita besar atau kecil. Apa yang kita dapat itu yang TERBAIK. Tak perlu fikir pandangan manusia,ana tahu. ana dengar dengan telinga sendiri,

"Lah dia dapat kat Sabah Sarawak ke? Mesti kos LELONG kan."

Satu mentaliti yang agak perlu diTAMBAHBAIK.
Manusia tak pandai menilai dengan bagus. Sematang mana manusia tu, valuation dia takkan SEBAIK Allah Taala. Dan ingat, Allah tak pernah lupa apa yang kita NAK, berdoa tiap2 hari tak salah. Tapi benda yang kita NAK tu,hanya Allah yang TAHU either benda ni boleh benefit kita atau tak.

Fedtri Yahya,dia bekas senior ana kat Kolej MARA Kulim,seorang pelajar aliran Sains yang mempunyai result agak bagus. Dia seorang PENGACARA. Masyarakat (a small population I guess) berpendapat pendidikan seorang PENGACARA tv tak cemerlang,that's why dia jadi pengacara ritee. Biarlah. Tapi hakikatnya,ana tengok,pengacara pun dah boleh merantau seluruh dunia. Macam abang Fedtri tu,dapat pi kat tempat bersejarah termasuklah Mekah dan Madinah. SubhanaAllah!

Rezeki Allah maha LUAS. Manusia tak pandang semua tu dengan mata HATI,just pandang dengan mata DUNIA. Allah nak bagi rezeki tu, tak pandang U mana orang tu belajar,budak asasi ke budak matric,belajar luar negara ke dalam negara,Allah TAK PANDANG.

Apa pun yang Allah bagi,terima dengan hati yang BERSYUKUR. Keep smiling. Stop asking ; WHY,WHAT.

Perjalanan hidup yang Allah aturkan itu CANTIK.

"Demi sesungguhnya! Jika kamu berSYUKUR, nescaya Aku tambahi NIKMATKU kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu KUFUR, sesungguhnya AZABKU amat keras." [Ibrahim:7]

Allahualam,

fakhriah.

CONTEST RAMADAN: MOH KIRA BUAH KURMA by Mama Darwiish


Jawapan : 13 biji buah kurma.
klik banner

Sunday, 21 July 2013

KANAK-KANAK HAMPIR MATI DALAM KERETA - SABAH


Suhu di dalam kenderaan yang dibiarkan di bawah panas terik boleh meningkat kepada lebih 50 darjah Celcius dalam masa 20 minit dan menyebabkan kepanasan melampau kepada yang terperangkap di dalamnya. 
Bayangkan pula keadaan kanak-kanak yang suhu badannya boleh meningkat tiga kali ganda lebih pantas berbanding orang dewasa jika mereka yang terperangkap di di dalam kenderaan itu, kata seorang doktor pakar hari ini.
 
Menurut Dr Ahmad Mahyuddin Mohamed dari Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh, peningkatan suhu secara drastik dalam masa singkat itu menyebabkan suhu dalaman badan bayi atau kanak-kanak meningkat sehingga 41 darjah Celcius berbanding suhu normal pada 37 darjah. 
"Kepanasan ini akan menyebabkan proses perpeluhan berlaku yang seterusnya berlaku kekurangan air di dalam badan, sawan, kekeliruan, kerosakan otak dan organ di dalam badan dan seterusnya kematian.  Ini dikenali sebagai ''heat stroke'' (strok haba), kematian juga boleh disebabkan oleh lemas (suffocation) akibat kekurangan udara kerana tingkap ditutup rapat," katanya menerusi blog miliknya.

Beliau menjelaskan keadaan tingkap yang dibuka sedikit atau membiarkan penghawa dingin berfungsi juga bukan jaminan perkara itu tidak akan berlaku. 
Mengulas lanjut perkara itu kepada Bernama, Dr Ahmad Mahyuddin berkata kanak-kanak lebih cepat menerima kesan berbanding orang dewasa kerana saiz tubuh yang kecil. 
"Jumlah cecair di dalam badan manusia berkadar dengan berat badan kita. Berat badan kanak-kanak jauh lebih sedikit, jadi suhu lebih cepat naik kerana jumlah air yang sedikit. Air diperlukan untuk ''regulate'' suhu badan manusia," katanya. 
Sehubungan itu ibu bapa atau penjaga jangan sekali-kali meninggalkan anak keseorangan di dalam kenderaan walau untuk seminit, nasihatnya menerusi entri bertajuk ''Heat Stroke: Kematian kanak-kanak di dalam kereta yang ditinggalkan''. 
Jadikan memeriksa kereta sebagai perkara rutin sebagaimana kita memeriksa keadaan rumah ketika hendak keluar, katanya yang turut menyarankan ibu bapa memastikan kunci kereta diletak di tempat yang sukar dicapai oleh anak kecil bagi mengelakkan kanak-kanak itu masuk ke dalam kereta tanpa disedari.   

Menurut pakar ortopedik dan traumalogi itu lagi strok haba berlaku di seluruh dunia, malah di Amerika Syarikat berlaku 33 kematian tahun lepas, manakala tahun ini mencatatkan 22 kes setakat ini.  

Khamis lepas, seorang kanak-kanak perempuan berumur tiga tahun maut setelah ditinggalkan tanpa sengaja lebih lima jam di dalam kereta yang diparkir ibunya di tempat letak kereta sebuah sekolah di Subang Jaya di sini. 
Nawal Iris Samsudin yang tertidur di kerusi belakang kereta, ditemui ibunya Nor Zatusy Hazwa Abdul Rahim, 32, dalam keadaan kebiruan sebelum dibawa ke klinik berhampiran dan disahkan meninggal dunia.  

Semalam di Kota Kinabalu, seorang kanak-kanak berusia enam tahun yang sedang tidur ditinggalkan ibunya di dalam kenderaan yang dikunci dari dalam serta enjinnya hidup sebelum keluar membeli-belah.  

Kanak-kanak itu diselamatkan orang ramai yang mengejutkannya dengan menggoyangkan kereta itu beberapa kali sebelum budak perempuan tersebut terjaga setengah jam kemudian dan membuka pintu kereta.  

sumber: Bernama

[GIVEAWAY] NAK TAK MENANG RANTAI EKSLUSIF INI UNTUK HARI RAYA?




She blessed you with her warmth. Her care. Her time. Her love. Her sacrifice. She could be your mother, your wife, your sister, your girlfriend. This Raya, participate in this special giveaway and give back by winning something precious for your loved one.

Thanks to Reebonz Malaysia, we have a statement-making Adrianne Multi-Jeweled Chain Necklace and a gorgeous Candore Crystal Drop Necklace worth RM250 each to give away!
One neck piece will be given out every week, for 2 weeks. Contest ends 31 July 2013.

Sign up and share this special NOW to stand a chance at WINNING these stunning jewels from Reebonz Malaysia for your loved ones.











Winner will be announced and contacted on 2nd August 2013.
*****

HOW TO WIN?
STEP 1:Sign up on Reebonz
STEP 2:Share this special.
Also tag at least one friend in your status (look below).



STEP 3:
 (Boleh refer DISINI sebab laptop saya susah nak printout !

Contest ends 31 July 2013.



KERANA MANISNYA PERSAHABATAN






Assalamualaikum. Salam Ramadhan. Good morning. Lepas sahur jam 3 tadi langsung tak tidur until now. Fuh tahan mata. hehe. Sebenarnya selepas sahur, kalau boleh saya elak nak tidur semula sebab takut terlajak subuh. Yelahh kat Sabah ni solat subuh awal sikit berbanding kat Semenanjung. Dalam jam 4 lebih dah masuk subuh. So tahankan je lah mata. Sementara menunggu masuk waktu tu, boleh lah cuci-cuci kain, cuci piring, kemas-kemas dapur kann. hihihi.

Alhamdulillah Allah beri idea untuk menghapdettt entry kali ini. Sebelum ni bukan tak dak idea cuma idea tu lebih selesa saya tulis dalam dairi berbabnding dalam blog ni :) ! *Amboii, ada diari ye* . Ehh ofcoz lah ada. Penting sangat dairi tu. Penuh dengan luahan perasaan dan kata-kata. ahaks.

Ohh ya. Sebenarnya saya nak cerita tentang Manisnya sebuah pershabatan tu. Semua orang ada kawan atau lebih afdal dipanggil sahabat kot. Tapi persoalannya, kita ada sahabat yang macam mana? Yang satu kepala dengan kita ka? Or may be yang gila-gila punya orang yg senang nak bergelak ketawa dan menjerit-jerit dengan kita? Or sahabat yang selalu ingatkan kita tentang perintah Allah? Itu terserah dari diri sendiri lah. Kita nak tengok diri kita, kita tengok dengan siapa kita kerap bergaul atau berkawan.

Bila terbaca sebuah entry saudari Aisyah, saya terasa kagum dengan persahabatan yang dia cipta bersama sahabatnya, Nadia. Maksud saya, apa yang diisi dalam hubungan persahabatan antara dia dan Nadia. Ni adalah antara ayat yang Aisyah kongsikan

"The next morning, we woke up and did our Subuh prayers berjemaah. That was followed by reading al-mathurat together. Tarbiyyah yang kami dapat di MRSM Taiping tidak disia-siakan. Indahnya ukhuwwah apabila disulami tarbiyyah! Ce korang try test tengok. Humban problems jauh-jauh and enjoy that moment with two best companions. Allah, and your best friend because of Allah.."

Ohhhh betapa indahnya bila kita bersahabat kerana Allah. Kita sulam dengan solat bersama-sama, membaca Al-Quran bersama-sama, saling membantu, boleh bergurau bersama-sama, berbeza pendapat tapi tetap menyokong antara satu sama lain. Kita jatuh tersungkur, ada sahabat yang sedia menggemgam erat tangan kita dan membantu. Tutup aurat sama-sama, Then belajar masak sama-sama. See, how sweet if our friendship like that.


Dannnn yeahhh ! Itulah yang saya maksudkan kerana manisnya sebuah persahabatan jika niat kerana Allah SWT.  Semoga kita mampu memiliki sahabat baik seperti itu. Yang penting, jangan buka aib kawan ok. Berdosa tau. Tau tak tau tak? Hahaha. Sambil-sambil berblog, berzikir lah. ataupun selawat. Tak rugi pun kan? Take care, *tamat*

Sunday, 14 July 2013

TOPUP GIVEAWAY BY NUR NABILAH

Assalamualaikum
Topup Giveaway by Nur Nabilah

Klik banner untuk join!

Topup Giveaway ini dianjurkan oleh Nur Nabilah dan hadiah-hadiah disponsor oleh beberapa orang blogger yang baik hati. Hadiah-hadiahnya ialah topup!!

Jom join giveaway ini :)

Saya pengguna CELCOM

Saturday, 13 July 2013

KITTYQUEENY GIVEAWAY



Ruangan Sponsor 
Perfume from @dollyperfume x3
Lace Border 2 metre from @fashionbyrosewar
Custom Made Phone Case @cimieko_closet
Peplum Blouse from @qinafashion
Bedak Sejuk Tanaka from @nrstore33
RM10 voucher at @KittyQueeny 
Mask Korea from Mysara Abrahman like sini
Topup RM10 from Mysara Abrahman like sini

8 winners randomly of course .
2 winner most repost . Instagram only


Tamat 19 July 2013

BERPELUANG BERJUMPA IMAM MASJID SAFA WAL MAFWAH DARI GAZA ?

Salam Ramadhan

Alhamdulillah malam tadi malam 3 Ramadhan, hubby & me berpeluang solat tarawikh di Masjid Amaniah Batu Caves. Istimewanya malam tadi ada imam jemputan dari Gaza, Palestin iaitu Imam Islam Diab Qanitoh, yang merupakan imam Masjid Safa Wal Mafwah di Gaza.




Rasulullah kata " sampaikanlah dariku walau sepotong ayat", jadi saya rasa sangat terpanggil ingin menyampaikan apa yang disampaikan oleh imam ini semasa tazkirahnya.  

Pesanan dari Imam Islam Diab Qanitoh.

1) Masjidil Aqsa bukan milik rakyat Palestin tetapi milik semua orang Islam. Masjidil Aqsa adalah kiblat kita yang pertama sebelum diubah ke Masjidil Haram Mekah.


Istimewanya Masjidil Aqsa, sebelum Rasulullah naik ke langit semasa Isra’ Mi’raj, Rasulullah singgah di masjid ini dahulu.

“Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hambaNya pada suatu malam dari Al Masjidil Haram ke Al Masjidil Aqsa yang telah Kami berkahi sekelilingnya, agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda Kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.”



(Al Qur’an surat Al Israa’ surat ke 17 ayat 1)

Isteri Rasulullah Maimunah pernah bertanya kepada Rasulullah, “ Wahai Rasulullah, ceritakan denganku tentang Masjidil Aqsa”. Rasulullah menjawab , “bersolatlah kamu di dalam Masjidil Aqsa. Jika kamu tidak dapat bersolat di dalamnya, maka dermakanlah minyak zaitun untuknya”. Pada zaman dahulu, minyak zaitun digunakan untuk menyalakan pelita di dalam masjid. Signifikan hadis ini ialah kita dituntut untuk bersolat di Masjidil Aqsa, dan jika tidak mampu, sekurang-kurangnya dermalah untuk kemaslahatan ummat yang menggunakan masjid itu.






2) Masjidil Aqsa mendapat penghinaan yang dasyhat dari kaum Yahudi hari ini, setiap hari sampah sarap dan najis dibaling ke dalam masjid. Umat Islam yang menunaikan solat di dalam Masjidil Aqsa sentiasa dalam keadaan bimbang dan takut-takut kerana mendapat ancaman dari tentera Yahudi.


Bayangkan betapa aman kita bersolat Isyak dan terawih berjemaah dalam masjid hari ini, dengan lampu, kipas dan air-cond, sedangkan saudara kita bersolat dalam gelap, panas dan sentiasa diburu rasa bimbang.




3) Presiden Dr Morsi dari Mesir telah membuka pintu masuk di Gaza selepas kemenangannya dalam pilihanraya tahun lalu, yang banyak membantu rakyat Palestin. Selepas beliau digulingkan, semua pintu masuk ke Palestin telah ditutup dan tiada bantuan dari segi makanan, petrol, ubat-ubatan malah air bersih boleh masuk ke dalam Palestin.

Imam Islam Diab Qanitoh memberitahu beliau baru sahaja berhubung dengan keluarga beliau di Palestin, keadaan sememangnya sangat tegang sekarang ini. Tiada rakyat Palestin yang dibenarkan keluar dari negara mereka hatta untuk mendapatkan rawatan perubatan, dan tiada rakyat Palestin yang berada di luar negara mereka akan dibenarkan kembali ke tanahair mereka.

Bayangkan Tebing Gaza yang berkeluasan 350km persegi itu menampung lebih 2 juta rakyat Palestin....  


4) Beribu-ribu rakyat Palestin termasuk wanita dan kanak-kanak sekarang berada di dalam PENJARA di Palestin, tanpa makanan, minuman dan bantuan perubatan. Mereka yang sakit akan dibiarkan mati. Bayangkan, anak-anak kita sibuk memilih baju dan kuih raya, anak-anak Palestin yang merupakan saudara kita, kelaparan dan tidur dalam kesejukan di atas lantai penjara.


 


5) Motif dan tujuan Imam Islam bersama 13 orang lagi Imam dari Gaza, Palestin datang ke Malaysia untuk mengimamkan solat tarawikh di seluruh Malaysia, dengan usahasama Aman Palestin , bukanlah untuk  mencari gaji, mengutip derma atau mengumpul dana untuk dibawa pulang, tetapi untuk mengeratkan silaturrahim dan menyampaikan situasi sebenar mereka, yang tidak akan disampaikan oleh media barat.


6) Allah Ta'ala berfirman : "Berangkatlah engkau semua, dengan rasa ringan atau berat dan berjihadlah dengan harta-harta dan dirimu semua fisabilillah." (at-Taubah: 41) . Kenapa dalam ayat ini Allah tekankan jihad dengan HARTA dahulu, kemudian dengan diri, kerana dengan hartalah kita masih boleh hidup, masih dapat makanan dan dapat jalani kehidupan. Kalau kita tiada niat atau upaya untuk pergi ke Palestin dan melihat sendiri penderitaan mereka, dan berjihad dengan mengangkat senjata, the least we can do is to support them financially. Orang Yahudi satu dunia bersatu hati, jutawan mereka menyumbangkan hampir seluruh harta mereka untuk bantu orang Yahudi rampas tanah orang Palestin, tetapi orang Islam senyap seolah-olah tiada apa yang berlaku.


 Bersempena bulan Ramadhan yang Allah janjikan keuntungan dan pahala yang berlipat ganda untuk setiap kebajikan, marilah kita sumbangkan seberapa yang kita mampu untuk membantu rakyat Palestin. 

Kalau kita sanggup bayar RM6000 untuk sebuah beg Louis Vuitton, sanggupkah kita sumbangkan sebanyak itu untuk Islam? 

Separuh? 

Atau mungkin seperempat?

Jangan risau, janji Allah pasti benar! For every cent we spend, He is giving back 700 times!

Allah Ta’ala berfirman: “Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh butir, pada tiap-tiap butir seratus biji. Allah melipatgandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki . Dan Allah maha luas (kurnia-Nya) lagi maha mengetahui” . (Al Baqarah (2) : 261)

Klik NOW: 


#credit to Dr. Aisyah Hafiz 
Ini adalah blog peribadi saya, dan Tulisan pada blog ini adalah daripada saya sendiri. Manakala freebies hiasan pada blog ini saya ambil daripada beberapa buah blog seperti blog student kecik, tutorial bina blog, syiqinsunshine, azhafizah, dll. Diingatkan bahawa hanya komen positive dan teguran membina sahaja yang akan diambil dan saya tidak bertanggungjawab dengan setiap komen negatif daripada anda semua. Sekian, Terima Kasih. Yang benar, Fifiyfitrianiee.