Thursday, 31 October 2013

CABARAN BERKAHWIN UNTUK ANAK MUDA ZAMAN MODEN.

Anak muda sekarang antara cabaran nak berkahwin, nak berumahtangga ialah duit.

Sebab itu kadang-kadang, kita akan nampak ada yang berkempen fasal nikah khitbah, atau kempen majlis kahwin murah, atau kempen harga hantaran rendah.

Apa saya nak kongsi bab duit ini ialah sebenarnya pertama sekali kita kena belajar jimat cermat.

Kadang kita merungut harga hantaran mahal, tapi pada tangan kita ada handphone paling baru. Kadang kita sanggup gaduh dengan Ibu Ayah sebab kos majlis kahwin mahal, tapi baju seluar kita custom made, kita selalu pergi melancong, beli gajet-gajet dan sebagainya.

Bila kita dah set nak kahwin, kena faham yang kita dah set nak berkorban. Antara pengorbanannya ialah berjimat.

Kahwin kalau tak pandai berjimat, memang habis la kita. Kalau majlis kahwin, majlis akad nikah boleh kita murahkan, kehidupan pula belum tentu.

Kehidupan akan menuntut banyak wang daripada kita. Bil api air, bil internet, kereta, minyak, perabot, sewa/beli rumah, barang dapur, dan lain-lain lagi. Kita juga akan berhadapan dengan kenaikan barang, harga minyak dan sebagainya.

Kalau jenis boros, memang akan bawa masalah kepada rumahtangga.

Jadi nasihat saya untuk diri saya terutamanya, mari belajar berjimat.

Selain menjauhkan diri dari boros berbelanja apa yang tidak penting/tidak perlu, apa sahaja duit kita dapat, baik dari biasiswa atau ibu bapa atau kita niaga, pastikan ada peratus untuk simpanan.

Walaupun saya telah berumahtangga, saya masih amalkan berjimat ini.

Setiap wang yang saya perolehi, banyak atau sedikit, saya akan potong 50%. 50% untuk simpanan, dan tidak akan dikacau. 40% untuk urusan hidup. 10% infaq/sedekah.

Satu lagi yang saya amal sekarang, saya jumpa tips seronok - menyimpan duit kertas RM5. Setiap kali habis berbelanja, kumpulkan semua duit kertas RM5 yang ada.

Boleh guna masa emergency dan sebagainya.

Jimat cermat ni, kalau dah dibiasakan semenjak sebelum kahwin, semenjak muda belia, banyak manfaatnya kepada diri.

Jangan hanya pandai merungut dengan cabaran yang datang. Kita sendiri kena pandai mempersiapkan diri.

10 SEBAB KENAPA ANDA PERLU KAWIN MUDA.

Mengapa harus takut dan ditangguh-tangguh niat murni anda? Jika dipertimbangkan hal ini, kahwin awal memang banyak manfaat dan kebaikannya :

#1 Tuntutan agama
Agama Islam menyarankan kita untuk menyegerakan perkahwinan andai sudah cukup syarat-syarat zahir dan batinnya. Berkahwin juga termasuk amalan sunnah kerana boleh meningkatkan bilangan umat Islam di atas muka bumi. Paling penting, saham akhirat kita juga akan terjamin apabila ada anak soleh yang mendoakan untuk kita apabila di alam kubur nanti. Jika agama menggalakkan, mengapa kita harus melengah-lengahkannya?
KELEBIHAN NIKAH
saat akad nikah~dapat PAHALA!
suami peluk isteri~dapat PAHALA!
cium isteri~dapat PAHALA!
renung isteri~dapat PAHALA!
suami bekerja untuk cari rezeki halal untuk isteri~PAHALA!
suami bernafsu tengok isteri~PAHALA!
suami pegang isteri ~PAHALA!
suami marah isteri(untuk menegur)~PAHALA!
suami imamkan isteri~BERLIPAT KALI DARAB TAMBAH kali kuasa dua PAHALA!
suami ajar isteri fardhu ain~PAHALA!
suami setubuh isteri~PAHALA!
main kenyit2 mata dengan isteri~PAHALA!
Allhhurabbi..SERONOKNYA.

#2 Mengelak daripada zina
Hati manusia mana yang boleh tahan dengan godaan duniawi di zaman sekarang? Iman kita bukanlah setebal mana mahu memikul gelora nafsu yang melonjak-lonjak seawal usia 18 tahun lagi. Jika harapkan ideologi kolot di mana seseorang itu hanya boleh berkahwin setelah mempunyai kerja, sebuah kereta dan rumah, sudah pasti usia sudah menjengah 29 tahun. Bayangkan derita yang perlu ditanggung selama 10 tahun sebelum sampai waktu itu? Anak muda sekarang: SMS dan bergayut tak henti, berpegangan tangan, menonton wayang midnight,  bukankah itu boleh membangkitkan nafsu dan membawa kepada zina? Solusinya ialah menyegerakan akad nikah agar tidak terus terlanjur. Ia bukan sahaja dapat mengelak hubungan luar nikah, malah kes kahwin lari dan pembuangan bayi juga boleh diatasi.

#3 Menjadi lebih bertanggungjawab
Jika selama ini hanya ada seorang ibu bapa, kini sudah menjadi anak kepada dua ibu dan dua bapa. Jika selama ini bekerja @ belajar sambil lewa, sekarang lebih bermotivasi dan dedikasi demi menyara keluarga tercinta.

#4 Menimbulkan ketenangan jiwa
Jiba bertanya kepada mereka yang sudah beristeri/ bersuami, mereka pasti menyatakan betapa asyik dan seronoknya alam perkahwinan. Ketenenangan yang dirasa sukar difahami dan diterjemah dalam kata. Ya, memang ada ketikanya pening kepala memikirkan tentang kerenah pasangan, assignment, ansuran kereta, sewa rumah; tetapi semua ini diubati dengan seorang peneman yang sedia menjadi bahu tempat bersandar, dan menjadi rakan di kala suka dan duka. Kehadiran seorang cahaya mata yang comel akan menyerikan lagi mahligai yang dibina :)

#5 Fikiran lebih matang
Berkahwin dapat merubah hidup seseorang yang dahulunya terumbang-ambing kepada lebih berwawasan. Tiada lagi masa untuk melepak bersama rakan, membaca komik atau ber-facebook,  dan digantikan dengan perkara yang lebih berfaedah dan matang.

#6 Membaiki diri
Ramai mengakui, turning point paling penting dalam kehidupan mereka adalah perkahwinan kerana mulai detik itulah mereka berubah menjadi insan yang lebih baik. Sikap panas baran dan pemalas semasa zaman bujang dapat dikikis sedikit demi sedikit. Si isteri pula sudah rajin untuk ke dapur dan mengemas rumah. Solat juga didirikan secara berjemaah andai ada kelapangan masa.

#7 Plan jangka panjang
Jika berkahwin muda, sudah tentu memperoleh cahaya mata awal. Belum sampai waktu persaraan pun tanggungjawab untuk anak-anak sudah selesai kerana mereka semua sudah besar panjang. Dengan tubuh yang masih cergas, ekonomi yang kukuh, dan anak-anak pun sudah dewasa, suami isteri bolehlah menghabiskan masa-masa yang selebihnya berdua ataupun pergi honeymoon tanpa gangguan :P

#8 Seks yang lebih berkualiti
Pastinya tenaga di usia muda lebih kuat berbanding lewat umur. Tahukah anda, menurut kajian perubatan, antara faktor utama kemandulan adalah berkahwin lambat? Kaum hawa juga perlu waspada di mana jika anda berkahwin di usia lingkungan 35 tahun, anda mungkin dinasihatkan untuk tidak mengandung kerana bimbang berlaku komplikasi.

#9 Rezeki bertambah
Antara alasan mereka yang mahu melambat-lambatkan perkahwinan ialah kerana kebutuhan kewangan. Makan minum, pakaian, ansuran kereta dan rumah, lampin anak, kirim duit kepada mentua dan macam-macam lagi yang selalu memukul kotak fikiran. Tapi percayalah, Tuhan tidak akan membebankan hambanya melebihi apa yang bisa ditanggung oleh mereka. Berkahwin adalah tuntutan agama, dengan sendirinya rezeki itu akan datang kepada anda walaupun pada mulanya sedikit, tapi kelak anda akan dapat mengatasi kesulitan itu selagi anda percaya dan bepegang kepada rahmat-Nya.

#10 Jangan tunggu lama-lama
Pasti ada di kalangan anda yang sudah mempunyai kekasih, bukan? Jika benar anda menyayanginya dan berkongsi hidup dengannya, mengapa harus ditunggu lagi? Ingat, sekarang ini ramai lelaki hidung belang. Bila-bila masa sahaja bunga anda boleh dirayu sang kumbang sial. Andai itu berlaku, gigit jari sajalah.
*  *  *
Jika anda sudah menemui si pengarang jantung hati yang mencintai anda seadanya,
yang bersama anda di kala panas atau hujan,
yang sudi melengkapi kekurangan anda,
yang anda yakin untuk dibawa bertemu orang tua anda,
yang akan melahirkan zuriat anda
yang anda akan melangkah ke syurga bersamanya…
Apa ditunggu lagi??
Hantarkan rombongan meminang! Besok juga!


sumber 

CPUV & KEYWORD NUFFNANG 1ST NOVEMBER.

Assalamualaikum. Selamat tengah hari. Pergh ! Alhamdulillah now dah kat rumah. Baru balik dari konvo adik kat Wisma Muis. Sampai ja umah terus hadap laptop nak jenguk blog kesayangan ni. hehe. 
Then login Nuffnang. Tengok ke keyword then keluar pulak yang ni. Ada jugak ke orang search benda ni? ehehehe.

sila klik untuk melihat dengan lebih jelas
Dan lepas ja lihat pada keywords, terus arahkan cursor saya ke earning. Bila tengok pada earning ni, tak perasan pulak ada CPUV untuk hari ini. Tapi yang pelik ni I dapat dua pulak. Alhamdulillah walaupun blur kejap tapi bersyukur jugak. Nak tengok CPUV apa yang I dapat, meh kita lihat sama-sama ok ;).

Terima Kasih Encik Nuffnang. hehe.




GEMPAK GIVEAWAY RED DELIMA PART 2 DI NABILABIELA.COM





SENARAI HADIAH

1) Pakej percutian 3 hari dua malam ke Pulau Satang, Kuching Sarawak untuk 6 paks Sila rujuk https://www.facebook.com/pages/Satang-Island/148250631916611 untuk keterangan lanjut mengenai Pulau Satang..April hingga September sahaja ( HADIAH UTAMA)
2) Telekung x 5
3) Beg x 5
4) Selendang x 5
5) T-Shirt x 5

SEGMEN BLOGLIST KATAUBAID NOV 2013.

http://kataubaid.blogspot.com/2013/10/segmen-bloglist-november-2013.html

Assalamualaikum. Kalau nak join, sila klik pada banner di atas ok. Segmen bloglist ni tamat pada 2 November 2013.

Wednesday, 30 October 2013

APA BENDA NI?

klik untuk tumbesaran. haha

Assalamualaikum.. Curi tulang kejap hapdet entry blog I. haha :P . Now kat kelas ni tapi memandangkan kolej I blackout so sempat jugak lah saya hapdet entry sebab lappy ni masih bernyawa lagi. ahaks.

Ok btw, nak tanya, tadi saya buka email then tiba-tiba ternampak 1 benda ni.. Ada yang tahu tak benda ni tentang apa? Betul kah idok?

SEGMEN FOLLOW APRIL HINGGA DISEMBER BY CIK AKAK OMEI !

http://sweetyzhanieyz83.blogspot.com/2013/06/segmen-follow-april-hingga-disember-2013.html

Assalamualaikum. Hahaha. Sibuk nak kacau-kacau blog archive Cik Akak.. Then tiba-tiba ternampak segmen follow ni. So tak nak buang masa, saya pun joined. Hehehe. Sempat lagi tau :P sebab tamat 31 Disember. ekeke. Jom join !!!

ARGHHHHH !!!

Assalamualaikum. Selamat Petang kawan-kawan bloggers. Sehari ni rajin sangat nak blogwalking ke blog kawan-kawan. Sebelum melanjutkan ke cerita yang sebenar, saya nak ajak kawan-kawan bloggers yang Otai mahupun yang baru untuk join dan ramaikan GA gempak ni. Nak tahu apakah GA yang gempak itu? 

Ok meh saya bagitahu. Antara GA Gempak yang sedang berlangsung sekarang ni adalah seperti dibawah ni:
  1. SIMPLE GIVEAWAY BY AIN RAHMAN !
  2. GIVEAWAY RED DELIMA PART 2
  3. GIVEAWAY BEAUTY CARE BY AIN RUSLEE
  4. GIVEAWAY JOM MENANG !
  5. SHAKLEE WARDOBE GIVEAWAY
Ok lah. 5 yang tersenarai diatas adalah antara yang sedang giat berjalan sekarang ni. Kalau kawan-kawan ada masa free dan belum join lagi, meh lah join. Kita join sama-sama. Mana tahu ada rezeki kan. At the same time boleh tambah kan traffic blog kita juga.

Ok habis dah tentang Giveaway. Now, kita proceed to the next point :P . ekeke. Point yang utama saya nak bagitahu adalah, semester ni merupakan semester yang agak busy dan penat !! Nasiblah semester last ni subjek saya cuma tinggal 3 sahaja. Kalau ada lima subjek, migrain saya dibuatnya. 


 Tapi saya sangat bersyukur, sebab ini merupakan semester terakhir bagi saya dan jika tiada apa-apa halangan, bulan 2 tahun 2014, saya akan start praktikal. Saya tak dapat bayangkan lagi suasana praktikal dalam bidang kewartawanan ni. Saya sangat-sangat takut tapi dalam masa yang sama, terselit juga perasaan exited tu. Hahahaha ! 

Bulan 2 sampai bulan 5 next year saya akan start praktika *In sha Allah* . Then bulan 6, kalau sempat saya dan kawan-kawan akan konvo. Arghhhh ! Tak sabarnya nak lepas dari rasa stress ni.  Tapi kena kuatan semangat jugak sebab dunia campus ni agak kecil kalau nak dibandingkan dengan dunia pekerjaan diluar sana kan.. kan...

Walaupun sem ni stress sebab nak kesana ke sini dari pagi sampai ke petang, tapi saya tetap enjoy sebab kami dilatih untuk lebih berani dan berkeyakinan diri berada di khalayak ramai untuk sesi interview. 

pengsan baa buku ! hahahaa
Kawan-kawan, tolong doakan yang terbaik untuk saya ye. hhee. Tatatititutu~

Out~

EASY PEASY GIVEAWAY BY FD PART 2.


Assalamualaikum.


klik banner untuk join


Senarai hadiah:
Set Shawl Cinta Jannah x 2, Dress x 2, Inner Magic + shawl x 3, Topup RM30 x 1, Topup RM10 x 1, Topup RM5 x 1, Novel Love You Mr. Arrogant x 1, Button Badge Blogger x 6, Inner Bawal x 3, Miniature Watch x 1, Doodle x 1, dan Coklat Oreo x 1.

Easy Peasy Giveaway dianjurkan oleh Fatin Diana dan disponsor oleh Fatin Diana, Liliy Scarf, Blog Ieta, Daily Dress, Rubiey Scarf, LAC Touch Boutique, Miniature watch Malaysian Seller, Afifah Anuar, KAMI Banner Design, dan Chocolate A M.

Tamat 8 Nov 13, 10 malam

*Hadiah pilihan saya kalau bernasib baik menang: 
  1. Miniature Wath.
  2. Inner Magic.
  3. Topup RM30X1 *hahahaha*. 

Tuesday, 29 October 2013

REDDELIMA GIVEAWAY PART 2 BY DUNIA SEBENAR SHIDA !

Assalamualaikum, peace upon you.







Dengan ini shida menganjurkan Reddelima Giveaway Part 2 by Dunia sebenar Shida yang akan berjalan selama 2 minggu bermula hari ini 30.10.2013 dan akan tamat pada 12.11.2013 (2 weeks). Pengumuman pemenang untuk Part 2 akan shida umumkan setelah mendapat keputusan dari pihak penaja. Untuk Part 2 pilihan pemenang sepenuhnya dipilih oleh penaja dan juga berdasarkan Unique Click (jadi affliate) Shida berharap GA ini akan mendapat sambutan dan meriah seperti GA sebelum ni. Inshaa Allah. Kita tengok syarat-syarat wajib korang kena follow :




syarat-syarat wajib :


  1. Like Page Penaja dan Share (klik pada button share dalam entri ini) :

  2. Like, G+ entri ini dan Follow Blog Shida :

  3. Buat satu entri bertajuk : Reddelima Giveaway Part 2 by Dunia sebenar Shida

  4. Copy dan paste kod dalam entri korang

  5. Submit link entri dekat komen entri Giveaway ini

  6. Wajib Daftar menjadi Affliate www.reddelima.com dan letak banner Affliate dalam blog (akan disemak oleh Penaja) : klik cara Daftar Affliate dengan 7 langkah mudah!








Senarai Hadiah | Senarai Peserta

KEYWORDs NUFFNANG DI TENGAH HARI

  Assalamualaikum. Selamat tengah hari kawan-kawan bloggers ^_^. Semenjak bermenja-menjak ni, rajin ja rasanya saya nak menjenguk account Nuffnang saya. hehe. 

Pagi tadi login tengok tak ada lagi keyword. Tapi tengah hari ni keluar pulak satu keywords. Nak tahu apa keywords tu? Haaa tengok kat gambar bawah ni..


keywords dari Encik Nuffnang.

Nampak tak? Hahahaha. Ada ka sesiapa yang lewat bayar bil maxis kat sini? Ekekeke. Confirm lah banyak korang nak kena bayar kan. Sabar ja lah. 

Ok setakat ni saja tentang keywords ni. In sha Allah berjumpa lagi kita di entry akan datang. Tatatititutu.

Out~

CPUV 30 OCTOBER DARI NUFFNANG !!

Assalamualaikum. Selamat pagi kawan-kawan bloggers. Sihat kah tu? Alhamdulillah kalau kawan-kawan sihat. hehe. Sebelum saya lanjutkan ke perenggan seterusnya, meh tolong klik link dibawah ni. Boleh tak? Alhamdulillah kalau sudi klik ^_^.


Orite. Cukup dua sahaja ! hehe. Tak yah banyak-banyak. Kawan-kawan klik 1 pun saya dah bersyukur and tq sangat-sangat.

Btw, hari ni bila login nuffnang, tengok ada satu CPUV baru lah. Boleh tengok gambar dibawah.

CPUV Nuffnang yang terbaru.
Nampak tak gambar kat atas tu? Haa yang bertanda new itu lah yang terbaru. ekekeke. Satu pun kira bersyukur dah sebab bukan senang nak dapat CPUV ni kalau blog kita tak pemes. Betul dok? Kalau dok betul, im sorry. 

Tapi semua iklan dari Nuffnang yang kat dalam gambar tu still on going. So, kalau kawan-kawan singgah blog saya, sudi-sudikan lah klik ok. Tq kawan-kawan bloggers :) . much love. Tatatititutu~ 

Out~

PROMOTION HEBAT ! JANGAN LEPASKAN PELUANG!

Assalamualaikum. I just wanna share something Berita baik untuk wanita yg addicted tentang kecantikan!! Harga Promosi PRODUK-PRODUK yg anda inginkan. Harga termasuk postage ke Semenanjung Malaysia.

Antara produk-produk yang sedang promosi adalah seperti dibawah ini. Jemput tengok dan jika berkenan nak beli terus pm ok.

Maixara C Sential – RM 90


Figure Up -RM50
Felinna Body Lotion – RM 70
Felinna PMCVC (pure marine collagen + vitamin C) – RM 80

Aura White Gluta collagen 900 000 MG – RM 140 



Beauty Umaira – RM 240 

Bellavita – RM 160

 Master Meal Pamoga – RM 270

Beutskin Essence – RM 210

 Fereena V Shape Lotion – RM 70
 Ferwhite 1 Million MG – RM 140 

Ferwhite 500 000 MG – RM 100
 K Colly Sweet 17 * 1.5 MG - RM 150
Bedak Tanaka 40G - RM 20 & Bedak Tanaka 110G - RM 30 


Aurashine - RM 90
Aurachoc - RM 150 
Advance Slim - RM 110 
Double Stemcell - RM 120 
Secret Soap(Sabun Vit A,C & E) - RM 40 

Set Collagen Plus Vit E - RM 40
Emilay Whitening - RM 50

Maklumat lanjut, terus layari Facebook ni adz.leeka .. 

NEW YORK SOLUTION PENIPU !!

Nota Tersepit : Niat penulisan bukanlah untuk memburukkan sesiapa, hanya sekadar ingin berkongsi pengalaman yang dilalui sendiri oleh penulis buat tatapan insan² innocent yang mungkin akan melalui perkara yang sama jika tidak diberitahu.. 
 Harini time aku tengah scroll² timeline FB tetiba terjumpa satu cerita mengenai New York Skin Solutions yang kawan aku share. Then bila baca cerita dalam entry tu.. sob sobs.. tetiba kan... teringat pulak satu peristiwa tak best yang pernah aku lalui time pergi kat situ dulu² + cerita dalam entry yang di share tu 70% sama dengan apa yang berlaku kat aku..


new york skin solution promotion, nyss, nyss penipu

  Al kisahnya dulu muka aku ni memang banyak gile jerawat batu, konkrit & segala macam spesis jerawat yang ade kat atas muka bumi ni semuanya ade kat atas muka aku. Sedih sangat ok. Semua ni start bila aku reach puberty lepas PMR. Makin lama makin teruk. Time tu kan budak skolah lagi, so financially miskinlah aku ni.. Semuanya mengharapkan fulus parents + biasiswa.. Pendekkan cerita dah macam² produk aku try semuanya ke laut. Rawatan tradisional dari asap sampai ke lipas tanah semua aku dah buat, tapi maintain jenglot je muka aku ni. Masa tu New York Skin Solutions (NYSS) ni memang tengah meletop. Setiap 10 minit iklan dia keluar kat TV3, sabojelah & at that time ada satu program ni ape ntah tajuknye pengacaranya si Dynas & Arash kalau aku x silap. Masa tengok program ni lah aku terpengaruh untuk pergi kat NYSS ni sebab testimony yang ditunjukkan terbaik + orang yang dijemput dalam program tu pun student macam aku. Siap ade drama pendek lagi tunjukkan perempuan tu nangis dalam toilet sebab malu nak jumpa dengan member die.. plastik sangat. Di akhir program dia ade bagitau yang NYSS tengah buat promotion FREE TREATMENT + TRIAL SET untuk semua customer baru. Time tu mata aku dah bersinar-sinar (dalam kepala otak dah set esok nak pi)


          So esoknya aku pun pergilah kan. Segan giler actually coz aku x pernah masuk tempat² macam tu + time tu aku sorang je lelaki, keliling semuanya mak datin dan kak datin yang nampak macam berlagak tapi cantik haha.

 Aku pun pergilah kat kaunter cakap nak buat free treatment promotion pastu die suruh tunggu. Then ahmoi cantik pun panggil aku masuk untuk buat analisis kulit katanyer. Die pun sekolahkanlah aku jap pasal muka aku ni teruk ape jadah semua tu then tunjukkan testimony customer yang datang kat situ (x delah segempak macam dalam TV tu).

 Then aku ternampak testimony seorang lelaki yang kulit die agak teruk macam aku. Aku pun tanya berapa kos laki tu bayar untuk recover. Ahmoi tu cakap that guy dah buat lebih dari 10 kali treatment kos nyer nak dekat 10K. (WTF man.. 10 hengget aku adalah)

           After buat analisis tu aku pun cakaplah aku datang nak buat free treatment je, then die bisik dengan member die pastu tetibe ramai plak ahmoi datang kerumun aku ceritakan betapa perlunya aku buat treatment kat situ. Ciskek tol. Aku ni ade masalah x suke dengar perempuan membebel so aku iyakan jelah. Treatment yang kononnnya free tu rupanya kene bayar.. beratus ok! Aku tetibe plak bleh jadi pak turut & pergi buat treatment tu, dalam setengah jam jugaklah muke aku ni dikerjakan.

          Bila dah habis kepala aku agak tingtong sket sebab muka aku tengah sakitkan. Then proceed pergi kaunter time ni pengurus die dah ade kat depan get ready nak pujuk aku untuk beli produk muka pulak. Pastu aku cakaplah aku x nak sebab treatment tadi pun dah beratus. Then die pujuk cakap kalau x beli muka x baiklah, kene pakai satu set baru berhasil bla bla bla. Then die panggil semua staff die untuk sekolah kan aku balik. Kebabian apakah ini. Then die cakap "adik muka u tu teruk lah, malulah sikit kalau orang tengok sama u" pastu ahmoi yang lain² semua jawab "YA LOHH" secara beramai-ramai. Time ni aku rasa down giler.. sedih sangat tau.. dah lah time tu muke aku double teruk lepas buat treatment tu. Pujuk punya pujuk akhirnya aku pun belilah skali set produk NYSS tu.. demmm

Beli produk NYSS yang beg color biru tu baru dapat free trial set yang beg kecil tu.. nampak x permainannya

          Perlu diingatkan time ni aku masih belasan tahun lagi, noob & x matang, kalau sekarang dah je aku flying kick sebelum sekolahkan diorang tu semua balik. Ok sambung citer tadi, then time nak bayar tu aku bagitau duit aku dalam dompet tak sampai seratus. Pengurus yang muka bajet ayu tadi terus jadi ketat, dah macam orang jahat pompuan citer power rangers plak aku tengok. Pastu die startlah tanya aku ade kad bank ke x, credit card? guna akaun ape bla bla bla...



power rangers 2013, evil power rangers

          Aku pun tanyalah berapa ratus actually total treatment & produk tu semua, dia kata RM500++.. WTF! *__* Pastu aku bagi je kad bank aku sebab malas nak panjangkan citer + meluat tengok muka diorang. Happy je pengurus tu swapkan kad aku, siot tol. Ikutkan nak je aku swapkan kad tu balik kat muka die kasi calar-balar. Bila dah settle payment muka pengurus & staff tu semua ceria balik. Time tu muka aku pulak yang ketat sebab dah pokai haha. Semenjak hari tu almost every month (in fact sampai sekarang) aku dapat call dari NYSS untuk buat appointment tapi aku x layan sebab dah serik. Pisang x kan berbuah dua kali ok! Nyesal den pi bagi no tepon kat diorang tu. Btw, produk yang aku beli kat NYSS tu aku pakai beberapa kali je sebab x berkesan sebelum dengan selambanya aku campakkan keluar melalui tingkap bilik asrama.

          Nasihat aku kepada adik² di luar sana yang mengalami masalah yang sama, tak payahlah terpengaruh & pergi tempat² rawatan muka mengarut macam kat atas ni. Diorang ni claim nak bantu atasi masalah kulit tapi hakikatnya bantu memufliskan pelanggan adalah. It's up to you actually, kalau korang tu memang banyak duit sesuailah kot pergi tempat macam ni. Buat beberapa kali treatment, habis riban² then feeling Paris Hilton.



          Untuk bagi gambaran masalah jerawat aku masa dulu kat korang, aku tepekkan pic kat atas ni. Jangan ade yang muntah pulak. Pic innocent ni diambil menggunakan kamera handset touchscreen pertama aku, Nokia Express music (handset tu dah jahanam masuk dalam mesin basuh). Time ni muka aku dah 50% baik ok.. So imagine jelah my face yang sebelumnya... fengsan..

InsyaAllah kalau dapat hidayah aku akan buat entry My Severe Acne Story untuk kongsikan kat korang dengan lebih detail amende yang aku duk makan watsoeva untuk overcome masalah jerawat aku yang teruk ni and transforming myself from 0 to Hero.. So stay tunee! XD


Kat bawah ni merupakan cerita seorang blogger yang kawan aku sharekan kat FB : 

          Nak story sket pengalaman temankan my younger sis pegi New York Skincare Solution (NYSS). My lil sis, Nurul gatal tangan sms ke NYSS for free facial trial and free travel kit. So one of NYSS's staff called her and after some chit chatting and after Nurul confirmed with her that there will be no hidden charges or she doesn't have to sign up with any of the packages, that fella sets an appointment for her last friday at NYSS Mid Valley Megamall.

          So here goes, when we arrived there around 1 pm, her name wasn't in the appointment list. So that's fine with us as it was a free facial. Owh... lupa nak bagitau, masa tgh tunggu nak fill up forms tu Nurul bagitau yang dia tu student. We realized that staff dkt situ semua buat muka tak puas hati bila dengar she is a student. Berbalik pada cerita tadi. After she fill up the forms and so on and after we were given some explanation which I can assure you semua tu tipu belaka, the FREE FACIAL treatment started. I thought kalau service dia bagus, I myself pun nak sign up for the treatment. Maklumla NYSS kan masuk paper, tv commercials and so on...

          As I were waiting for her to finish, aku tengok, bagus la everybody yang dtg for free treatment semua sign up for the package. Aku pun macam kagum, mesti bagus treatment and service dia. Lepas kagum² tu dan lepas jln² kat dlm MV, Nurul pun call bagitau dah siap treatment. So aku pun pegi la. Dia cakap best jugakla facial sebab dia pun mmg x penah buat facial, so pada dia dah best gile la. Sementara tunggu turn utk discan balik muka dia tu, aku bisik² la kat Nurul, gile la semua consultant dia bila keluar je dari dari consultation room mesti bwk keluar duit at leats pun RM 50. Yang kitorg ni takde plan pun nak amek package apa² coz kitorg bwk RM 50 je that day. Bila sampai turn kitorg je dia pun scan muka adik aku balik which I know semua tu tipu gak. Bagi penerangan apa ke jadah semua dan bagitau harga package dia which RM 280 per session! My sister needs 20 sessions to make her face looks beautiful.... Wahhhhh... cuba you guys darabkan RM 280 dgn 20 session. Lepas tu ckpla yg mereka akan bagi mask free which cost RM 90, ultrasound free worth RM 50 and so on sampai ckp 1 treatment sebenarnya berharga RM 500! Tapi kalau sign up sekarang RM 280 je. Padahal benda² yg dia ckp tu dah masuk dalam RM 280 tu je.

RM 280 x 20 = RM 5 600

Dia minta half for the deposit :

RM 5 600 / 2 = RM 2 800

Kitorg ckp la too expensive lagipun Nurul student lagi. So let her discuss with our mum first before we sign up. Consultant tu pun bagi lagi satu package for 10 sessions.

RM 280 x 10 = RM 2 800

Deposit half of it :

RM 2 800 / 2 = RM 1 400

Kitorg still refuse to sign up. Sebab kitorg takde duit masa tu! Dia pun panggil la sorang lagi consultant, she introduced herself as CARMEN. Dia pok pek pok pek dgn kitorg. Aku pun dah rasa tak selesa coz tgh marah sgt. Aku takut la bleeding sebab dulu penah sekali aku marah org sampai kuar darah. All I care now is to get out of there. Sebab aku betul² tak puas hati dgn service yang PAKSA - PAKSA org ni. Carmen tu bagi pakej utk 5 session pulak.

RM 280 x 5 = RM 1 400

Deposit half :

RM 1 400/2 = RM 700

Kitorg refuse lagi. I stressed out to them let Nurul discuss with our mum first! And then diorg ckp dkt sini ada rules & regulations. Semua customer who come for free trial MUST sign up for their package! Nurul cakap, your consultant tak cakap pun masa telefon because she already asked about that! Aku lagi angin bila dengar. Aku cakap kitorg x nak sign up apa² pun. Then CARMEN tu keluar, masuk sorang lagi. Tak reti nak introduce diri sendiri terus attack my sis and I. She said something like this,

"Siapa yang buat facial tadi? You?" she pointed at me. Aku geleng and pointed to Nurul. She said "You?" Nurul angguk. "Then I will talk to you only. I won't talk to you. You can keep quiet" sambil tangan dia suruh aku diam. Kurang ajar punya org. Dia pok pek pok pek to my sis and reduce the package to 3 session dengan home product which kitorg tau yg dia akan suruh tambah lagi session and pay another price for the product sooner or later. Talking about tactics...

RM 280 x 3 = RM 840

Half of it :

RM 840 / 2 = RM 420

Kitorg still refuse sebab kitorg memang TAK NAK! Plus TAK ADA DUIT! My sis cakap kalau bayar monthly maybe dia mampu but with the unreasonable price memang dia tau dia tak mampu. Sekali treatment pun tak mampu. Elaun dia belajar RM 600 sebulan sebab dia nursing student, buku² lagi and ada few lagi yuran² nak kena bayar end of this month lagi. She explained to them. 

And then boleh minah tu cakap, "You pakai akaun apa?" "Maybank" Nurul answered. "Then kita boleh deduct from your account for deposit". Nurul cakap dalam akaun dia ada RM 50 je. Minah Cina tu ckp "You bayar RM 50 dulu la. Lepas tu you discuss dgn mama you, bayar balance la. You cakap dgn I you ingat your mama akan bagi you buat treatment ka dgn harga mcm ni. I guarantee la your mom takkan bagi". Celaka.

Ini boleh mendatangkan marah. RM 50 adik aku tu pun dia nak kebas.

Aku cakap "kitorg tak minat nak ambil package you. Plus kalau I ada duit skrg ni pun. I won't pay for her here. I rather pay for her at DermaGenesis or Klinik Ayu Jelita. I have experiance pergi buat face and body treatment. You name it. TCA, Pixel, MDB, Lipo semua I pernah try before I got married".

"Parent you bayar ke abg you yg bayar? Kalau pernah buat kenapa muka you tak cantik? Kenapa badan you gemuk?" she said.

Aku balas balik "This is because I'm pregnant!".

Dgn sinisnya dia cakap "You pregnant before you kawin?".

Aku balas "Don't be ridiculous. Of course I'm married. I gemuk because I'm pregnant. I look like this because I'm pregnant. I've got pimples because of my hormones. Everything I buat before I got married. For the wedding. I pergi 2 tempat tu, consultant sana beri masa utk discuss with parent and to think about it. And guess what my parent agreed. So I don't think my parent are so typical about this. Plus the price lebih reasonable and result guaranteed. Dengan you setakat facial treatment, sampai RM 50 pun nak kebas".

Masa tu aku dah pegang perut coz it hurts a little bit. Minah cina tu tanya lagi "You pegi mana?". " DermaGenesis and Ayu Jelita" I replied. Dia tak mau mengalah jugak "Then why don't you bring her there?" " I will. I like the service + the treatment. Kat sana takde PAKSA - PAKSA punye service. Affordable". Dia senyap. "Okay la, you balik discuss with your mama. Esok you datang bawa your mama. I bagi your mama free facial. Tapi your mom je. Your sister tak boleh" she pointed at me again!


"Okay" my sis replied walaupun dalam hati dah berjanji takkan jejakkan kaki kat dalam New York Skin Solution tu lagi. Dengan penuh sakit hati aku berkata dalam hati "I wouldn't recommend you to my friends. Your service sucks!" Kitorg keluar dari premis dia dgn tangan kosong. Mana ada dapat free travel kit tu. Penipu! Walaupun kitorg tau, kitorg MESTI kena kutuk dengan diorg. We don't care. At least kitorg boleh sebarkan kat org lain mcm mana diorg ni menipu pelanggan.

SIMPLE GIVEAWAY BY AIN RAHMAN.



Assalamualaikum.


Assalamualaikum.


Klik untuk lihat senarai hadiah gempak --> SENARAI HADIAH

Nickname :  Fifiy
Alamat :No.7, lot238, lorong 3A, fasa 3&4, Taman Kepayan Ridge, 88300, Kota Kinabalu, Sabah.
Emel : fitrianieefifiy@yahoo.com
Tarikh Lahir : 20 march
Jenis rangkaian prabayar yang digunakan : celcom
Link share fanpage : https://www.facebook.com/FiFiyFitRianiee
Bukti download timeline : lihat dibawah...
Tag : norazhobbies
aderakukeysah.
siaraelina
niesa-lovecrew
madihahdaisy 
hunyieda

HAPPY BLOGGING ! :)


bukti saya dah download timeline..

HELIKOPTER YANG MEMBAWA PESAKIT MENDARAT CEMAS !!

KUCHING, (Bernama) - Sebuah helikopter yang membawa dua bayi kritikal dari Sibu ke Hospital Umum Kuching (HUS) terpaksa membuat pendaratan cemas selepas dipercayai mengalami masalah teknikal hari ini.
Ketua Polis Daerah Kuching ACP Roslan Bek Ahmad berkata helikopter yang membawa lima orang termasuk juruterbang, dua pesakit, masing-masing seorang doktor dan jururawat itu membuat pendaratan cemas di Jeti Muara Tebas, dekat Sebuyau.

"Pada 1 tengah hari pusat kawalan polis menerima maklumat dari Menara Kawalan bahawa sebuah helikopter telah mendarat cemas di kawasan lapang sebelah Jeti Muara Tebas.

"Polis yang menerima laporan itu segera menuju ke lokas kejadian, namun disebabkan helikopter itu mendarat di seberang sungai, kami tidak dapat pergi ke helikopter itu," katanya ketika dihubungi di sini.

Beliau berkata dua bayi, doktor dan jururawat itu kemudian dibawa ke HUS oleh sebuah helikopter lain. 


SUMBER
 

KES BULI LAGI DAN LAGI !

 
KES BULI LAGI !

GEORGE TOWN, (Bernama) -- Seorang pelajar lelaki Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Balik Pulau di sini mendakwa dipukul sekumpulan pelajar selain menerima ugutan bunuh awal pagi semalam.  

Pelajar yang hanya ingin dikenali sebagai Arif, 16, berkata kumpulan pelajar terbabit berdendam dengannya ekoran beliau pernah menyerahkan nama mereka kepada Lembaga Disiplin Pelajar (LDP) minggu lepas. 

"Dalam kejadian pukul 11.30 malam itu, kira-kira 20 orang kumpulan pelajar tingkatan empat itu datang ke katil saya serta menarik saya ke satu sudut bilik asrama dan saya ditumbuk di bahagian perut sebanyak dua kali selain ditendang di rahang kanan," katanya kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di sini hari ini. 
Beliau berkata dua pelajar tingkatan lima kemudiannya menyuraikan keadaan dan Arif mendakwa dia diserang lagi buat kali kedua dengan lebih teruk pada pukul 2.30 pagi.
 
"Masa itu hanya lima pelajar yang datang ke katil saya dan saya ditumbuk di bahu kiri, perut selain kepala dihentak ke dinding," katanya yang dilantik sebagai anggota LDP Jun lepas. 

Arif mendakwa seorang daripada pelajar itu kemudian mengeluarkan serpihan cermin tingkap yang pecah dan berkata "kalau orang lain tak dak di sini dah lama aku bunuh hang".  

Beliau yang trauma dengan kejadian itu kini berulang alik dari rumah ke sekolah dan belum membuat keputusan untuk bertukar sekolah.  

Bapa pelajar itu berkata ketika ke MRSM itu awal pagi semalam, beliau mendapati baju anaknya koyak rabak selain kepalanya mempunyai kesan bengkak serta lebam.  

Arif menerima rawatan di Hospital Balik Pulau sebagai pesakit luar, katanya sambil memberitahu satu laporan telah dibuat di Balai Polis Balik Pulau pagi semalam.  

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Barat Daya Supt Mohd Hatta Mohd Zain ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian itu.

Monday, 28 October 2013

MARI KITA KLIK-KLIK IKLAN !

Assalamualaikum.. Ada sesiapa yang online blog tapi tak tahu nak buat apa? selain daripada join GA, meh lah kita klik-klik link iklan.. kita bertukar link.. saya berikan 6 link iklan saya. dan kawan-kawan pun boleh berikan 6 link iklan kawan-kawan k.. Boleh berikan di kotak komen. nanti saya klik and saya akan inform di cbox kawan-kawan semua ok :)..








Sebab Ezani Masterchef Pilih Doktor Sakit Puan Sebagai Suami.

gambar perkahwinan Ezani Master Chef dgn suami
Majlis pernikahan dan dua majlis persandingan juara Masterchef Malaysia pertama, Dr Ezani Monoto bersama suaminya iaitu Dr Azrai Abu sudah pun selamat dilangsungkan pada pertengahan September dan Oktober lalu. 

Namun, masih ramai tidak tahu hakikat sebenar doktor gigi ini memilih doktor pakar sakit puan sebagai suaminya yang mula dikenali pada Jun 2013.

“Saya kenal dia Jun 2013. Dia satu hospital dengan kakak saya. Actually ,saya dikenenkan oleh kakak dan kawan-kawan. Dia approach saya melalui Facebook. Mulanya saya dapat friend request dari dia, tapi saya tidak terimanya. 

“Seminggu selepas balik dari umrah, barulah saya tergerak hati nak approve dia dalam Facebook. Kebetulan pula masa tu dia pun baru balik umrah.
“Kalau tidak silap, masa tu dia baru lepas dua minggu balik umrah. Dia berasal dari Seremban dan saya pula berasal dari Johor,” kata Ezani. 

Bercerita lanjut mengenai perkenalan itu, Ezani tidak ada rasa ragu untuk menerima Azrai sebagai suami walaupun hanya berkenalan dalam masa yang singkat.

“Suami saya tidak tahu saya ni juara Masterchef Malaysia yang pertama. Dia tahu tentang saya pun melalui kawan-kawan dia. Terus-terang, dalam bab memilih suami ni, saya pun tidak pernah ada menetapkan kriteria tertentu. 

“Kami dah pun pergi honeymoon selepas kami bernikah September lepas. Kami hanya pergi ke Tanjung Jara selama 4 hari saja. Sejujurnya, suami saya seorang yang sporting. 

“Dia tidak kisah saya ni keluar TV. Dia tidak ada masalah. Lagipun saya muncul di kaca TV untuk memasak. Keluarga mentua pun terima saya lebih kepada diri saya sendiri dan bukan sebagai juara Masterchef,” jelasnya. 

sumber
Ini adalah blog peribadi saya, dan Tulisan pada blog ini adalah daripada saya sendiri. Manakala freebies hiasan pada blog ini saya ambil daripada beberapa buah blog seperti blog student kecik, tutorial bina blog, syiqinsunshine, azhafizah, dll. Diingatkan bahawa hanya komen positive dan teguran membina sahaja yang akan diambil dan saya tidak bertanggungjawab dengan setiap komen negatif daripada anda semua. Sekian, Terima Kasih. Yang benar, Fifiyfitrianiee.