Thursday, 26 December 2013

TANDA-TANDA KECIL KIAMAT !

Mungkin ada di antara kita yang belum menyedari ataupun dah tahu tapi buat-buat tak tahu dan melengah-lengahkan masa untuk mengingatiNYA. Taknak cakap panjang, meh lah kita  perhatikan beberapa contoh tanda-tanda kecil Kiamat ini:
  • Dan perceraian banyak terjadi ويكثر الطلاق
  • Dan banyak terjadi kematian mendadak (tiba-tiba) و الموت الفجاء
  • Dan banyak mushaf diberi hiasan (ornamen) و حلية المصاحف
  • Dan masjid-masjid dibangun megah-megah و زخرفت المساجد
  • Dan berbagai perjanjian dan transaksi dilanggar sepihak و نقضت العهود
  • Dan berbagai peralatan musik dimainkan و استعملت المأزف
  • Dan berbagai jenis khamr diminum manusia و شربت الخمور
  • Dan perzinaan dilakukan terang-terangan و فخش الزنا
  • Dan para pengkhianat dipercaya (diberi jabatan kepemimpinan) و اؤتمن الخائن
  • Dan orang yang amanah dianggap pengkhianat (penjahat/teroris) و خون الأمين
  • Tersebarnya Pena (banyak buku diterbitkan) ظهور القلم
  • Pasar-pasar (Mall, Plaza, Supermarket) Berdekatan تتقارب الأسواق
  • Penumpahan darah dianggap ringan استخفاف بالدم
  • Makan riba أكل الربا
Jadi kalau kita perhatikan, contoh-contoh di atas jelas sudah kita jumpai di zaman kita ni kan. Bahkan bila kita buka kitab para Ulama yang menghimpun hadits-hadits mengenai tanda-tanda kecil Kiamat, lalu kita baca satu per satu hadits-hadits tersebut hampir pasti setiap satu hadits selesai kita baca kita akan segera bergumam di dalam hati: “Wah, yang ini sudah..!” Hal ini akan selalu terjadi setiap habis kita baca satu hadits. Laa haula wa laa quwwata illa billah….

Jika tanda-tanda kecil Kiamat sudah hampir muncul seluruhnyaso maksudnya keadaani dunia sekarang ni berada di ambang menyambut kedatangan tanda-tanda besar Kiamat. Dan bila semua ini terjadi, maksudnya dalam waktu dekat kita semua sudah harus bersiap-siap untuk menyambut datangnya tanda penghubung antara tanda-tanda kecil Kiamat dengan tanda-tanda besar Kiamat, iaitu diutusnya Imam Mahdi ke tengah umat Islam. Hal ini menjadi selaras dengan isyarat yang diungkapakan Rasulullah SAW:
“Aku kabarkan berita gembira mengenai Al-Mahdi yang diutus Allah ke tengah ummatku ketika banyak terjadi perselisihan antar-manusia dan gempa-gempa. Ia akan memenuhi bumi dengan keadilan dan kejujuran sebagaimana sebelumnya dipenuhi dengan kuasa dan kezaliman.” (HR Ahmad)

Semoga kita lebih memperbaiki diri dari masa ke semasa dalam mengingatiNYA dalam apa jua keadaan dan dimana pun kita berada. In sha Allah. 

2 comments:

Mrs. Wordy said...

Salam,
Thanks akak, sbb post entry yang informative untuk org yang kurang update mcm saye ni ^^ hihi. Peringatan yang baik untuk orang Islam termasuk diri saya sendiri, Alhamdulillah. Again, thanks. It might seem like nothing but you helped me on changing myself even by a post. thanks :) ttbe ter-emo pulak, sorry. hihi,
Have a nice day :)

✗ fifiyfitrianiee ✗ said...

Wslm.. no problem syg.. kita sama-sama beringat sebab memang dah janji Allah setiap yang hidup pasti akan mati persoalannya samaada sedia atau tidak saja.. In sha Allah

Ini adalah blog peribadi saya, dan Tulisan pada blog ini adalah daripada saya sendiri. Manakala freebies hiasan pada blog ini saya ambil daripada beberapa buah blog seperti blog student kecik, tutorial bina blog, syiqinsunshine, azhafizah, dll. Diingatkan bahawa hanya komen positive dan teguran membina sahaja yang akan diambil dan saya tidak bertanggungjawab dengan setiap komen negatif daripada anda semua. Sekian, Terima Kasih. Yang benar, Fifiyfitrianiee.