Wednesday, 10 September 2014

Segmen Ben Ashaari : Impian Ku , Seorang Blogger !


Diberi nama gelaran sebagai Fifiy atau Fit dan dilahirkan di Hospital Kesihatan Sipitang, Sabah dan merupakan anak ketiga daripada 6 beradik. 

Saya seorang yang menyukai bidang penulisan dan pernah berkecimpung dalam dunia kewartawanan pada awal tahun 2014 dan mula berkecimpung dalam dunia blogging pada tahun 2012.

Blog ini mempunyai kelebihan yang mana isi kandungan blog ini lebih merujuk kepada kehidupan peribadi si penulis, iaitu diri saya sendiri. hehe. Dan blog ini dijadikan tempat mengabadikan setiap moment / kenangan yang terindah. Aisehhh. hahaha. 

Dan blog yang simple ini In sha Allah mampu membuka pandangan negatif pembaca kepada positif. Haaaa. syok kan? Dan paling penting dalam blog saya ni adalah FAKTA ye. hihi.

And yeahh ofcoz bila berblog ni impian saya lebih kepada memahirkan diri saya dalam bidang penulisan dan berangan-angan nak dapat percutian percuma ke tempat-tempat menarik dalam Malaysia pun kira bersyukur dah. ekeke. 

Tapi kalau boleh nak macam abang ben. Ahaaa~. Tapi eemmm taknak lah jadi retis. haha.


Segmen tamat pada jam 8 malam 11 September 2014.

Tuesday, 9 September 2014

SEBULAN DISINI.......

Assalamualaikum. Good morning everyone. How are you feeling today? *I feel good, great, juicy*. hahaha.


Dah jarang-jarang dapat hapdet entry dekat blog kesayangan ku ini disebabkan komitmen luar yang perlu saya fokus melebihi komitmen pada blog. Memandangkan kerja saya bukanlah menghadap handphone dan laptop dan pc 12 jam seminggu atau 24 jam seminggu so blog ini terpaksa ku abaikan seketika.

Tapi akan diusahakan untuk hapdet jugak sebagai kenangan pada masa akan datang. Aisehh! hahaha. Emm bhaaa. Kembali kepada tajuk asal entry ini ya. 

*************************************************************************************

Sebulan bekerja disini.. A lot of things ive learned. Its not just about outdoor activities. Its also about your ass. Move it yeahhh ! please move it. dont get lazy! because nobody will going to coodle me if am lazy. haha. Isnt it????

And here..

I learned to make more friends even if that pepol far from my age. I shall learn how to out from my comfort zone. How to be more creative. How to make pepol smile. How to be more confident when talk in front of other pepol. 

Sometime.. I ask myself before I go to sleep. What I want to be while working here?
Sometime am getting blurrr -,-" . ahaks. But i try my best to get my own answer from my own question.

Actually... what I want to be is just being more fit, confident, happy, tenacious, strong, cool, bright and brilliant. hihihi ^_^. May I?

social work quotes inspirational | Via MakingArtMatters
GULLLPPPPP~~~~
Ohh yaeahh.. my friend told me:
fifiy, u can make urself anything, and have a lot of fun while doing it. But its up to you to make it happen or not. u'r in charge.You're entirely up to u to make ur own life. So please fall in love with the process so the results will come and make u smile and smile.
 Haaa.. kan.. betul jugak tu kawan saya cakap. I CAN MAKE MYSELF ANTYTHING WHILE DOING MY WORK. tapi biarlah yang positif dan baik-baik. bukan jadi badut haha.

Ok cukup setakat ini jak. Actually banyak benda baru yang saya belajar disini tapi tidak dapat saya ungkai dengan kata-kata dan penulisan di entry ini. HEHEHE. see u guys next and next In sha Allah. dadaaaaa.




Wednesday, 20 August 2014

PENGALAMAN BARU DISINI...

Assalamualaikum. Ni dah nak masuk tengah hari dah ni. Dah jarang sangat saya nak update entry blog sejak kebelakangan ni. Nak hadap blog macam sebelum ni pun dah jarang, so apakan lagi kalau nak hapdet entry kat blog kesayangan ni hahaha.

Hari ni just nak menaip tentang pengalaman bekerja saya disini. Disini tu merujuk kepada tempat baru saya bekerja iaitu Outward Bound Sabah. Mungkin ramai lagi yang tak tahu menahu tntang Outward Bound Sabah (OBS) Kinarut ni kan. Its okay. Kamu boleh ja klik link tu dan baca serba sedikit info tentang tempat saya bekerja ni. 

Saya pasti tidak rugi anda search tentang OBS ni.


Logo OBS
Kenapa saya memilih untuk datang interview kerja disini? Antara sebab-sebabnya adalah saya menyukai persekitaran OBS yang jauh dari bunyi bising dan kesesakan lalu lintas. 

Selain tu, ia memang datang dari hati dan minat saya sendiri. Tapi saya tangguhkan niat untuk hantar resume melalui email OBS sebab merasa kurang yakin akan dapat bekerja disini. huhu. 

Tapi one of my friend, Jerry yang paksa-paksa saya mencuba. haha. So dengan keadaan sakit gigi, ku gagahkan jugak diri ni berjalan pergi penampang (donggongon) untuk cari cyber. Bila jumpa cyber, saya pun tidak buang masa buka gmailuntuk sent my resume.

Bla bla bla.. saya pendekkan cerita.

Saya dapat panggilan pergi interview. Dan saya melalui 3 peringkat interview. Macam mau pingsan ketakutan. Part paling saya benci adalah disuruh menyanyi ! ahahah. seumur hidup ni belum ada lagi sejarah saya nyanyi depan orang lain even my friend pun nda pernah dgr saya nyanyi. So saya rasa mau pengsan sebab tdk tau mau nyanyi lagu apa :P..

Tapi Alhamulillah. saya just do it. Saya try jugak walaupun saya datang tanpa harapan yang besar untuk diterima bekerja disini tapi tu bukan alasan untuk saya langsung tidak mencuba.

Saya memang set awal-awal. Rezeki tidak kemana. Yang pasti never ever give up before try.

Syukurlah saya diterima dan saya sudah bekerja disini seminggu. Setakat ni saya masih dalam proses belajar. Yes untuk permulaan memang akan ada blur hampir 360 darjah. Malu-malu. Everything pun rasa susah and rasa "aku mampu buat ka tidak ni" , "arghh! takutnya!" , "kalau salah buat macam mana lah ni."

Perasaan tu semua memang wujud dalam hati. Tidak saya nafikan. Lebih-lebih lagi bila saya masuk ja bekerja disini terus ada group Thalassemia yang datang kesini untuk Adventure Camp 3 hari 2 malam. So lagilah nervous and macam-macam perasaan sudah bercampur. haha.

Walaupun dalam keadaan tanda tanya "saya dapat step out from my comfort zone dan buat kerja ni atau tidak", Alhamdulillah syukur saya dapat jugak belajar buat. Thanks to senior instructor, Jat sebab banyak tunjuk ajar and sharing ilmu.

And saya juga berpeluang tunjuk dengan beberapa participant tentang pemasangan full body harness masa saya join senior instructor, Sukardi buat aktiviti Giant's Ladder.


Ni lah contoh full body harness tu. Gambar ni dari google
And saya belajar jugak buat jenis-jenis ikatan daripada Pika and Brian and also senior Instructor, Ira.

Diorang memang syok lah sebab banyak ajar saya benda baru even ada masa saya susah mau tangkap tu ikatan tapi lepas buat balik-balik okay sudah. hahaha. Lepas ni saya mau praktiskan ikatan-ikatan tu sebab benda tu penting.

Tu ja lah untuk masa ni. Nanti ada masa saya share lagi banyak. Sorry sebab tidak banyak gambar. haha. ni guna computer office untuk hapdet entry. bye


TEMPAT TRAVEL MENCABAR !!!

Monday, 21 July 2014

KERANA YOUTH LEADERSHIP PROGRAMME 2014...

Assalamualaikum everyone. Alhamdulillah. Salam sahur. Syukur. Seriously i was really miss write something good in my blog like before.

So this beautiful subuh, i wanna write something. But actually i dont have any idea. Hahaha. Nak tulis apa? Tajuk bukan main lagi kerana bagai. Kerlasssss ! Haha.

Heii. Kemon. Subuh ni aku *lama tak pakai kata ganti nama diri ni* nak cerita tentang program yang aku dah ikut sebelum ni. Aku ada cerita part 1 and 2 kat blog ni jugak. Part 3 dan seterusnya In sha Allah nanti aku update lah ye. Kamu wajib baca sebab serious best. Hahaha. Best erkk? Emm ofcoz lah best. Tak mampu aku nak cerita sbb penuh kang blog akj dgn cerita ttg program tu.

Now aku just nak cerita apa yg aku dapat drpd program Kepimpinan Belia Sabah tu k. Please jangan bosan baca. Truskan baca sebab manatau benda ni boleh ubah mindset negative korang ke positive. Perghh! Hebat tak aku? Ahaks. *perasan lebih. Uwekkk.

Program selama 15 hari tu kan telah buat aku rasa ohhh indahnya hidup aku. Ohh indahnya bumi Allah ni.. Ohh betapa aku perlu syukurinya. *ini serius.

Yalahh. Dah lama aku tak join camping2 segala macam ni walaupun ini adalah favourite aktiviti aku. Yalahh kan, asyik duduk bandar ja kan. Hadap jem and bunyi bising. Sekali sekala aku harus beri ruang kat diri aku sendiri untuk memenatkan diri join program2 luar macam ni. Best apa. Kalau tak best taknak lah aku cita panjang kat blog aku ni. Tapi ni serius duarius tigarius memang best sangat.

Dari 1st day sampai lah last day, aku tak pernah mengeluh and mempersoalkan kenapa aku disini. Kenapa aku join program ni. Apa yg aku dpt. Aku patutnya stay ja kat umah tgk tv tlg mak aku. Eii semua keluhan tu poyo lah. Aku bersyukur jugak sebab tiada keluhan tu yg timbul dalam hati aku ni.

Bila aku sampai program tu, aku takda kawan. Aku cuma ada jessica ja yg mana jessica ni adalah kawan aku 2tahun setengah kat ipt. Kita class sama study sama stress nak nangis sama. Yeahh dia sorang ja yg aku kenal. Lagi lagi aku ni pemalu eventho aku wartawan tp aku sgt pemalu. Haha. *boleh percaya kah pemalu?* *ei percaya lah aku mmg pemalu pun. Buat pa nak tipu kau orang*.

Tapi nikmat kesungguhan kot Alhamdulillah aku jumpa roomates yg very supportive. Yang humble. Yang always laughing and sharing. Ada yang kuat membebel like kibiey. Yg cantik menarik tertarik baik terer speaking semua ada dalam bilik aku tu. Aku harus syukuri semua tu.

And 2nd, aku dapat group yang ala ala slice Of pizza *ntah apa yg pizza sgt tu aku pun tak tau. Muahaha. Nama grup aku, Forest Ant(s). Ada 10 orang ahli dalam grup. 7 hero yang gagah berani caring ensem tak reti sebut R semua ada dalam grup aku. Ahah. Heroin pulak ada 3 orang ja. So total 10 orang.

Group aku boleh aku kagumi. Aku puji. Aku syukuri. Aku tak tau kenapa dan mengapa. Aku sgt suka group aku. Sampai aku tak sempat padang and perhatikan group lain selama 15 hari kat sana. Aku sgt selesa dgn group members yg aku ada. Tapi bukan bermakna aku tak bergaul dgn group lain. Aku berkawan dengan group lain. And roomates aku pun takda yg 1 group dgn aku. Semua group lain. Tapi tiada masalah jugak.

Group aku ada abg long iaitu penghulu yang comel gagah. Ada montfortion boys iaitu Darrence and Cheal yang mana mereka berdua ni sgt fit dalam apa jua aktiviti, lucu, positive but darrence more to style abang abang lah walaupun umur baru 19. Cheal comel. Dua2 banyak peminat. Group aku jugak ada org kg Mook yang hebat, si Cellus sbb dia tahu jalan dalam hutan tbilung. Dia penunjuk arah, dia lucu, dia baik dan suka menolong ambil mangga and suka makan belimbing. Haha. And ada Lim. Lim tak lancar sgt berbahasa Melayu. Kira pelat sebab tu buat kami selalu ketawa bila dgr dia cerita *lari-lari jadi lali lali.* haha.

Grup aku jugak ada org yg mmg keja part time tempat kami jalankan program tu. So dia tahu serba sedikit jugak and dia pun baik sbb suka menolong, iaitu adi. And group aku ada 3 orang student Unitarian iaitu abg ngah, thim. Kak long, fera. And kak ngah, tasha. Mereka sgt hebat sbb kreatif and byk idea yg mereka boleh keluarkan di saat2 genting.

So group aku memang lengkap dengan pelbagai ragam dan kekreativiti yg org grup lain tak dapat. Adik beradik forest ants boleh bagi nama benda yg org lain tak terfikir langsung nak buat.. lalat dinamakan trisha. Skup tanah dinamakan rokiah. Anjing dinamakan jackie. And byk lagi lah. Tak boleh share sini yg lain. Hahaha.

See, alangkah bahagia dan gembira dapat mereka2 ini dalam grup. Kalau aku masih mengeluh walaupun dikelilingi sahabat begini, aku mungkin tidak layak berada dalam grup forest ants. Mereka ni lah yg tgk muka hodoh aku nangis. Tgk aku senyum dan ketawa. Tgk aku tergelincir dari atas bukit ke bawah. Dengar aku tersasul bila bercakap. Gelakkan aku. Eii semua lah diorang.

Bukan senang ya mau lalui cabaran cabaran selama disana. Emosi perlu always stabil. Team work kena kuat dan Alhamdulillah grup kami ada team work yg kuat. Tak boleh serius sgt. Kena happy kena tlg kawan kawan. Kena support each other. Tenangkan each other. Kena faham each other. Love each other. Semua tu penting untuk build grup yang mantap.

Dan grup kami sgt banyak lagu yg membangkitkan semangat kami. Nanti aku ingat balik lah ye lirik lagu tu. Ahaha. Now aku dah lupa.

Aku jugak dapat belajar how to build self-confidence. Keyakinan diri ni aku tak boleh kat pasar raya, kat giant semua tu tiada jual keyakinan. Aku sendiri yang kena build. How to build? Yeahh aku kena challenge lah diri aku yg lembik ni. Kalau org lain jogging 1 round aku akan ikut org yanh jogging 2 round supaya aku tau mana tahap stamina aku boleh capai. Kalau org lain mengeluh, aku just set my mind into positive yang aku boleh buat semua cabaran mi dgn baik sbb aku dikelilingi mereka yg hebat. So aku pun kena hebat macam diorang. Tak gitu?

And how to communicate? Org yg sgt pemalu ni macam mana nak communicate? Heii.. banyak cara.. antara cara yg aku pakai, keluar dari bulatan kebiasaan. Kalau sebelum ni biasa caro 1, 2, 3 orang kawan ja. So apa kata kali ni cari 20-30 org kawan. Kenal2 and ajak cerita. And yeahh ofcoz. Thru our activities jugak. Macam debate. Sebab debate ni dia trained diri kita untuk berani cakap depan org ramai. Cakap benda yg masuk akal. Jangan merapu meroyan pulak. Hehe.

How to keep positive. Haaa ni senang ja. Jangan mengeluh. Buat ja apa jua aktiviti. Simple.

And paling penting, group forest ants ada 2 instructor yang best iaitu miss Ira And Brian. Mereka berdua ni mmg Penuh dengan nasihat. Dan positive thinking. Open minded and boleh jadi kawan kami. Both of them suka ajar kami utk sharing perasaan harian kami and apa yg kami dapat before kami pergi tidur. Penting tau sharing dalam grup ni. Sebab utk pastikan ahli grup okay dan baik baik ja.

Last but not least, macam yang Darrence cakap masa kita sharing tu hari kan, semoga persahabatan kita kekal abadi.

Ya mungkin akan ada persengketaan nanti, bukan aku hrap ada persengketaan tu dalam persahabatan kita, tapi mmg dalam apa jua perhubungan akan ada persengketaan yg timbul, akan ada perbezaan pendapat tapi if we hold on together, we never apart. Trust each other. And paling penting, biar kita bersih daripada sifat suka mengumpat sahabat sendiri.

Saya kongsikan beberapa gambar group forest ants kat bawah ni. Hehe.











Lots of love,😚
-fifiy-


Tuesday, 8 July 2014

KEM KEPIMPINAN BELIA (YLP) PART 2

Sambungan dari part 1 disini.

Cerita part 2 ni lagi best dari part 1. Haha. Em disebabkan kami surrender handphone masa day 1, so kenalah kerjasama bangunkan roomates kan. Ni antara sweet moment jugak ni bila kawan2 bilik kasi bangun. Ahaks.

Tepat jam 6 pagi kami pun berkumpul di hadapan tiang bendera mengikut grup masing masing utk nyanyian lagu negaraku and STA, morning exercise, and breakfast.

Time exercise tu lah saya boleh nampak and rasa kekuatan stamina diri yg berada ditahap rendah ni. Huhu. Ada yg stamina power ada yg biasa2 jak ada yg lemah hahaha.

Jam 9 am, kami ada lecture ttg Tun Fuad Foundation sebab TTF ni lah yg telah sponsored kami 40 orang untuk join programme Leadership ni. Thanks TFF😚.

Masa lecture ni banyak jugak info yang kami dpt. Memang best lah sebab proram Kepimpinan ni bukan di fokuskan utk aktiviti lasak ja tapi ia juga d fokuskan dengan pembelajaran di dalam kelas selama 2-2 setengah jam.

Pastu macam biasa lah lunch jam 12.30pm.. and rehat.. Time rest ada yg ambil masa untuk tidur and ada yg cuci kain. Kalau ada yg ambil masa mengurat tu ntah lah pulak kan. Hakhak. No no no 😜 !

Jam 2 kami ada lecture seterusnya iaitu Public Speaking. Time ni lah paling best. Kami belajar banyak ttg berucap di khalayak ramai. Kebanyakan orang bila bercakap akan ada Pause Filler macam 'emmm', 'uhhhhh', 'ahhh', 'ummm', 'k' and lain2. Hahahaha.

Tapi paling kena ingat si Fera lah. Bercakap dari hati ke hati. I can feel u fera 😌.

Petangnya pulak kami redah hutan. Ni memang mencabar stamina kami diperingkat awal.. Bukit pun boleh tahan tinggi and curam and jauh!!

Tapi paling penting kami sempat bergambar sebentar di atas bukit tu. Haha.

Team FOREST ANTS.
Masa ni yang saya ingat, si Angkol aka Darrence yang tu naaaaaa pakai tag tali hijau tu haha. Dia kuat menguluk. Dia panggil Fera dengan nama Miss Wong. Wong tu nama ayah Fera. Apa lah angkol ni. Hehe.

Tapi apapun, kami tetap semangat. Senyum tu penting haha. Penat memang penat tapi enjoy lah. Yang baju oren tu adalah instructor kami yg baik, si bryan.

Pas tu sampai jak di OBS banyak yg kepenatan termasuklah diri saya sendiri. And kami dinner pastu mandi bersiap semua.

Jam 7.30 pulak ada communication exercise. Part communication ni memang fav saya lah sebab saya dapat improve communication skill saya.

Aktiviti yang telah kami lakukan ni sedikit sebanyak membantu menaikkan semangat dan keyakinan diri kami. Ia juga dapat mengeratkan lagi hubungan persahabatan antara peserta.

And yeahh part yang paling saya suka adalah part sharing yg kami lakukan setiao malam before tidur.

Apa yg saya dapat daripada group sharing ni kan, saya dapat dengar and cuba fahami perasaan teammates saya. Fokus dengan apa yang mereka share. Belajar mendengar. And dalam masa yang sama kita boleh belajar berkata jujur.

Rasanya kalau tiada group sharing ni, group kami susah nak memahami antara 1 sama lain. Susah nak trust antara 1 sama lain. Paling penting melalui group sharing ni saya dpt belajar improve diri melalui komen-komen dua instructor kesayangan kami iaitu Miss Ira and Bryan.

Yalah. Ada masa kita perlu mereka2 yg kita percaya bagi kritikan membina agar kita tahu apa yg perlu kita perbaiki dalam diri.

I really love to listen when our instructor sharing and said something to our grup. And also i love to listen when my friends say something *meluah* bila ada yg tidak kena ataupun rasa happy. Hehe. Penting sebenarnya semua ni.

And saya kurang fokus dengan group lain sebab saya terlalu fokus dengan group saya. Hehe. Tapi apa yang saya ingat adalah saya hanya mengingat kesemua peserta perempuan yg joined program ni.

Manakala peserta lelaki hanya segelintir jak yg saya igt. Yg saya ingat tu mungkin antara mereka yg menonjol. Mungkin kan. Sebab masing2 pun ada kelebihan.


Coming together is a beginning. keeping together is a progess. working together is success. -fit-

 Dan paling penting, team work! Sebab the nice thing about team work is we always had others on our side to support us.

Together we achieve more!


Monday, 7 July 2014

KEM KEPIMPINAN BELIA (YLP) PART 1

Assalamualaikum. Haha. Berapa bulan dah tak hapdet entry dalam blog kesayangan gue ni. Broadband takdak. Tak dapat nak hapdet. Lagipun mood M menjelma. 

So hari ni gue muncul kembali. Nak sharing dengan kawan kawan tentang pengalaman saya menyertai program Youth Leadership Programme 2014 yg lalu.

Cerita bermula masa saya sampai di Outward Bound Sabah Kinarut. Masa tu belum lagi ada org. So saya diberi kunci dorm dan ditempatkan dibilik Helang. Memang excited lah masa tu sbb saya boleh pilih katil yg saya suka. Tak payah rebut-rebut dengan peserta lain. Haha.



Hahaha. As a reward sebab paling awal sampai kan, so lemme take a selfie. Ni dalam bilik Helang. Hehe. Mmg puas hati sebab cermin besar.

Dipendekkan cerita, tidak lama kemudian peserta lain pun datang. Semua pun try to know each other. Cerita cerita. Tanya nama umur and tinggal mana. Hehe. 

Pas tu....... 




Kami pun selfie lah.. hahhaha. Diorang ni semua adalah roomates saya selama 15 hari di OBS. Saya sorabg jak yg Muslim dalam bilik ni tapi tu bukan masalah. Sebab kami Sabahan sangat baik dan sporting.

Pas tu kan.. semua kelaparan.. haha. Kesian betul. Tapi tepat jam 12 kami diarahkan ke dewan makan untuk lunch. Time ni lah saya dapat nampak semua muka muka peserta YLP. Ada yg muka ganas ada yang muka mulus dan macam macam lah. Hehe.

Pas tu kan,lepas lunch kami dibenarkan berehat. Jam 2 macam tu, kami pergi dewan untuk berkumpul. 

Pas tu buat aktiviti ice breaking di padang depan dewan. Macam macam aktiviti and game kami main sebelum dibahagikan kepada 4 kumpulan. Tidak lupa jugak, jerry berjaya dilantik sebagai Penghulu.


Ni lah aktiviti Kami before dibahagikan mengikut kumpulan.
Kena briefing and lain2.
Game ayam dan kandang. Haha. Game ni lucu.
Antara peserta lelaki yg joined kem ni. Ni masa aktiviti
Apa ntah. Ice breaking kot.
Selesai jak semua game tu, kami diasingkan mengikut kumpulan. Nahhh sini lah ni rasa nervous and ada sikit tidak seronok sebab masa ni saya dapat group pertama. Tiada seorang pun yg saya kenal dalam group saya.

Tapi apa saya buat? Saya try tegur. Tapi perempuan jak lah saya tegur. Fera dan tasha. Haha. Yang lelaki saya belum berani tegur lagi. Sebab muka ganas sangat lah brader. Hehe.

Ohh yaa.. Ada 4 kumpulan dan setiap kumpulan ada 10 orang. 

Lepas kena bahagikan ikut group and kami kenal dah siapa instructor kami, so kami pun buat aktiviti ice breaking dalam group. 


The girls in Forest Ant team.
Buat bentuk segi empat guna tali tu dengan mata tertutup.
So guna deria sentuh lah.
Memang syoklah. Situ saya dapat tahu nama and serba sedikit tentang ahli group saya..

Nama group kami pulak masa 1st tu adalah slice of pizza. Tapi miss ira macam kurang setuju and kami pun fikir balik nama group kami.

Finally, kami dapat idea *lupa sudah idea siapa sebenarnya* untuk namakan group kami dengan nama FOREST ANT iaitu Semut Hutan.

Sebab kami pilih nama tu adalah kerana semut kan kecil tapi semut terkenal dengan kerajinan dan kerjasama. So sesuai lah tu lagipun kami tinggal dalam hutan jugak..

Secara keseluruhannya, memang bestlah.. Walaupun saya ada sedikit kerisauan tentang ahli group saya yang hanya mempunyai 3 girls termasuk saya. And 7 boys tapi saya yakin lelaki dalam group saya baik dan sopan. Hehehe.

Part 2 akan bersambung kemudian. In sha Allah.

Thursday, 10 April 2014

Hari ini hari Jumaat. So?

Assalamualaikum. Salam Jumaat everyone! Rindu giloss nak hapdet entry kat blog ni. Jarang dah nak menghapdet sebabnya kerja dan jugak terasa idea hilang. Bila ada idea, kemalasan pulak melanda :P. payahhhh ~

sebenarnya kannnn.. hari ni kannn.. ehemmm.. haha. 

Cer teka... hari ni kenapa ? jeng.. jeng.. jeng.....~~


Cehhhh. Apa pulak dah kena mengena meja tu dengan aku hari ni? muahaha..

Nampak tak kesunyian di sebalik meja tu? haaaa tu tandanya apa erkk? hmm tu tandanya aku tak masuk koja lah hari ni.. 

Ponteng sehari je boleh kan.. haha. Tak lah.. manada ponteng. Sebenarnya, sakit perut sangat-sangat tu sebab tak masuk keja hari ni.. 



Sakit perut dari kelmarin lagi tapi kelmarin pergi kerja pun hentak-hentak kaki berjalan konon-konon kalau hentak-hentak kaki, perut tak sakit.. walhal..... hahaha. sakit nak nangis bawah meja.. 

So, hari ini aku nak rest and harap-harap lah perut akan berhenti sakit.. huhu..





Muahaha ! tengok gambar tu.. tapi takde lah aku sakit perut sampai tahap nak KFC and mcD.. wekkk ;p

Cuma nak rehat saja.. Nak makan selera kurang.. 

Okay lah. kawan-kawan jaga diri k.. Muahhh setepek.. bye

Wednesday, 26 March 2014

LAMA TAK HAPDET........

Assalamualaikum kamu ^_^. hihihii. Lama tak hapdet entry kat blog usang ni sebab fenat keja. Bila balik umah tak larat dha nak menaip panjang lebar. huhu. Ini bukan gurauan ! Ini serius..

Nak hapdet SQUARE SCARF bidang 50 kejap lagi. Yang pasti cantik2 dan berkualiti. Jangan takut ! Harga pun In sha Allah mampu milik. Harga 1 Malaysia. haha

Nak curi masa kejap. Ini pun kat ofis lagi. Ni pun paksa diri ja hapdet entry kat blog usang ini. 

Tungguuuuuu tau.. Jap lagi In sha Allah nak hapdet square scarf yang cantik-cantik untuk uols beli.  





Saja nak letak gambar supaya korang tak bosan baca entry di blog usang kesayangan ku ini. hihihihhii

Monday, 17 February 2014

SEBENTAR LAGI.... MEDINA HIJAB LIMITED STOCK !!

Assalamualaikum. Dan selamat petang. Nak ambil masa kejap untuk update Medina hijab yang sangat cantik ni. Harga pun tak mahal so In Sha Allah anda semua mampu membeli dan memilikinya. 

Selalu kitorang jual shawl ja kan. Ni haaa keluaran terbaru sisters shawl yang mana telah released kan tudung labuh bagi semua penggemar tudung labuh dan yang baru nak berjinak-jinak menggunakannya :).

Kenapa medina hijab perlu menjadi pilihan anda? okay meh saya senaraikan sedikit sebab-sebabnya..

  1. Total wide and oversized, covering up front and back. Totally syar'ie in covering aurah.
  2. Can be used as 'mini-telekung'.
  3. Affordable.
  4. Variety colours
  5. Best material, Italian Koshibo!'
  6. Harga murah !! RM39 exc postage !

 

Thursday, 13 February 2014

TUNTUT ILMU JALAN KE SYURGA..






Islam adalah syarat untuk mendapatkan keselamatan disisi ALLAH Swt. Sementara islam tidak akan terlaksana kecuali dengan ilmu. Pendek kata, ilmu adalah jalan yang paling pendek yang mengantarkan seseorang kepada ALLAH Swt.

Tidak hairan jika Rasulullah menyebut bahawa menuntut ilmu adalah jalan menuju syurga. Ini jelas disebut dalam hadits arbain ke 39 yang salah satu isinya “dan barangsiapa yang meniti jalan untuk memperoleh ilmu, maka ALLAH akan memberikan jalan kemudahan baginya menuju syurga... “

Bukti terkuat boleh dilihat bahwa ALLAH menjadikan wahyu pertamanya kepada Rasulullah saw dengan menitikberatkan masalah ilmu dan saranan untuk mendapat ilmu untuk mengenali kebesaran Maha pencipta dan rahsia penciptaan.

“bacalah dengan (menyebut) nama Rabbmu yang menciptakan. Dia telah menciptakan manusia dengan segumpal darah. Bacalah, dan Rabbmulah yang paling pemurah, yang mengajar(manusia) dengan perantaraan kalam. Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya”
(QS.Al-Alaq:1-5)

*Syarah kitab Arba’in AnNawawiyah*


-oki setiana-

MONOPOD READY STOCK SOLD OUT !!!

Assalamualaikum.. nak inform bagi yg kerap pm tu.. monopod yang ready stock dah out of stock ya. 

Now open for pre order sampai 19hb ni. Lepas daripada 19hb, tunggu seminggu dua untuk barang sampai.. Dan bagi yang dah buat payment, bersabar k. stock akan sampai pada anda dalam masa yang disebutkan diatas.. 

Yang belum buat payment, sila buat payment. kalau tak buat payment, so barang takdak sebab kemungkinan tak banyak lebihan untuk korang.. 

terima kasih.

Tuesday, 4 February 2014

CUAI NYA AKU..

Assalamualaikum. Fuh penatnya. Jalan kaki dari office then tunggu bas untuk ke kk and then sampai kk naik teksi pulak untuk balik ke rumah. Nasiblah tak jam sangat hari ni sebab masih ramai lagi yang bercuti. Rasanya start esok dah jam lah kot sebab esok orang dah mula bekerja. hehe.

 Alhamdulillah tambang teksi taklah mahal sangat. Dalam RM20 saja. Ingatkan RM20 untuk 1 kepala, rupanya RM20 untuk sekali jalan sampai ke rumah. Ada sesetengah teksi, dia akan cas RM20 untuk 1 kepala. So maksudnya, kalau 4 orang dah RM80. 

Tapi tadi RM20 ja so dah kira murah lah tu. Tapi yang tak bestnya tadi, boleh pulak handphone saya tinggal dalam teksi. Arghhh !! Stress memang stress. Ingatkan tercicir tengah jalan ke hape tadi. Tapi mustahil gak sebab saya ada jugak pegang handphone tu tadi. huhu..

Sampai rumah baru perasan handphone dah takda dalam poket. Pergghh ! Panik memang panik. Terus suruh adik kol number tu. Dapat kol tapi takda orang sambut. Saya dah mula pasrah..

Tapi selang beberapa minit.. Pakcik teksi tu pusing balik ke depan gate rumah and siap bunyikan hon kereta dia. Bila keluar tengok, terus terharu sebab baik sungguh pakcik tu balikkan handphone saya.. Saya serba salah dan saya nak bayar extra kat pacik teksi tu. Tapi tak sempat. Pacik tu dah berlalu pergi.

Korang nak tau tak handphone yang tinggal dalam teksi tu apa.. Ni haaa -,-

 Handphone lama ja pun tapi saya sayang sangat handphone ni. Tak mahal tapi ni handphone mewah bagi saya. huhu. Dan Alhamdulillah saya naik teksi pakcik yang sangat baik hati dan jujur. Sanggup beliau hantar semula handphone mewah ni ke rumah saya.. Semoga pakcik itu murah rezekinya, dan makin ramai yang akan naik teksinya dan kebaikannya akan kekal selamanya dan dicatat pertolongan itu sebagai salah 1 amalan terbaik.. Amin~

ISTERI APEX, LEUNIEY SELAMAT MELAHIRKAN...


Isteri kepada penjaga gol bola sepak kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat iaitu Leuniey Natasha selamat melahirkan seorang bayi perempuan pada 2.55 petang semalam.
 
Pasangan ini mengesahkan kelahiran bayi sulung mereka menerusi laman sosial Instagram masing-masing.

Bayi yang lahir seberat 2.75 kilogram itu kelihatan sihat menerusi gambar yang dimuat naik ke dalam Instagram milik mereka.

Selain foto, mereka masing-masing turut melahirkan rasa syukur dengan kelahiran puteri sulung mereka di dalam laman sosial tersebut.

hehe, saya memang ada tengok adik kepada Leuniey natasha update gambar baby kat ig dia, then masa tu terus search insta Leuniey and memang betul Leuniey telah selamat melahirkan. Alhamdulillah for her and family.
 
Pasangan ini telah bernikah pada 28 Disember 2012.

Monday, 3 February 2014

TAK IKUT OFFICE HOUR KE...




Assalamualaikum.. Hari ni bermula hidup sebagai seorang budak praktikal di New Sabah Times. sebagai apa? sebagai wartawan lah wei. Tadi dah jumpa Mr. Chong dan beliau sudah pun bagi briefing kat saya dan saya pun okay2 faham. hahaha.

Sebenarnya, saya tak yakin samada i can do it or i cant do it. Yalah sebab ini bukan wartawan gosip. Ini wartawan court, sukan, dan lain-lain.. Dan paling tak best, mesti kerja tak kira siang or malam. emmm, sabo je lah.. 

Lepas ni, tidurku mesti tak cukup, makan ku mesti tak terurus, dan kerjaku mesti terkejar sana terkejar sini. Yaaaa! Memang ini yang ku bayangkan.. Untuk 3 bulan ni aku harus kuat. harus semangat. dah nak buat macam mana. sendiri nak kerja ni haaha. mak ayah suruh ambil course kesihatan, hang tak mau. So sekarang, rasakan lah ini.. 

Bukan sengaja tak mau ambil kos kesihatan, tapi tak suka bau ubat, tak suka ubat, tak boleh hidu bau hospital dan lain-lain.. Dan saya tak pandai lukis-lukis organ manusia haha..

Tapi tak pa. Saya akan buat jugak sebaik-baiknya sepanjang 3 bulan ni. Ini melatih diri saya untuk lebih banyak menggunakan kesabaran, keyakinan dan kerajinan apabila berada di bidang ini kerana seperti yang ayah cakap, bidang ini sangat-sangat mencabar. Apatah lagi jika diarahkan untuk report lokasi kemalangan, dan jenayah.. arghhhhhh !!! takutnya..

 Ok2.. just try just do the best and just make it perfect walaupun tak mungkin akan perfect ahaha :P . No more office hours.. so jangan berangan-angan sangatlah cik fifiy oii. jangan berangan-angan untuk update entry kat blog ni lagi tiap-tiap hari. jangan berangan-angan nak tidur memanjang kat umah nak makan kat umah.. Hari awak tu haaaaa, dipenuhi di luar. kena pantas dan tangkas !! 

 Bersedia untuk hari esok.. okbai.

Sunday, 2 February 2014

Gadis Berhijab Kesayangan Ramai di Instagram...


Sejuk mata memandang gaya fesyen dan telatah comel bersama anak kecil milik dua wanita jelita ini. Siapa yang saya maksudkan? Siapa lagi kalau bukan pemilik Fashion Valet, Vivy Yusof dan Atita Haris. Tetapi bukan sekadar mereka berdua sahaja yang bijak menggayakan busana Muslimah dengan cita rasa moden, malah gadis-gadis berikut, Indah Novianti, Azura Liyana, Azwa Elena dan Shahila Amzah juga pintar memikat hati kami!

Atita Haris (@atitaharis)

Jika berdiri di sebelah gadis kesayangan Malaya, si Hanis Zalikha dah macam adik beradik kembar. Bezanya Atita Haris sudah beranak satu. Sekiranya anda juga gemar melihat telatah Instagram Atita Haris bersama anak dara comel beliau, Opi.

Vivy Yusof (@vivyyusof)

 

 
Supermom Vivy Yusof mesti menduduki senarai kami. Sejak berhijab, Vivy bijak menunjukkan gabungan gaya santai yang laidback namun masih kelihatan mewah. Tidak susah untuk mencari baju, seluar dan tudung seperti Vivy kerana semuanya mudah didapati di laman Fashion Valet!

Shahila Amzah

Buah hati Malaysia ataupun Malaysia’s true sweetheart. Mengapa dibilang begitu? Setiap kali melihat wajah Shahila, sukar untuk tidak jatuh cinta. Muka beliau memang manis dan ada tarikan penyejuk hati kerana biar buat muka masam dalam gambar tetap tidak rasa menjengkelkan. Lagi satu yang kami suka tentang Shila adalah beliau penyokong fesyen baju yang murah dan mudah didapati online. Siapa yang nak bergaya seperti Shila tidak perlu mengeluarkan belanja melampau!

Indah Novianti (@novierock)

Si gadis berhijab yang sangat quirky, kami suka kerana kelainan gaya beliau!

Azura Liyana dan Azwa Elena

Adik-beradik pereka fesyen hijab kesayangan saya, takkan saya lupa untuk senaraikan mereka! Dua-duanya berjiwa pelancong, jadi seronok berangan sambil menatap gambar mereka di United Kingdom. Bukan sekadar melihat inspirasi untuk berpakaian, malah dapat menikmati pemandangan suburban UK yang indah belaka.



sumber


TEMPAT TRAVEL MENCABAR !!!

Saturday, 1 February 2014

CURI MASA...






Assalamualaikum. Salam subuh kawan-kawan. ekeke. hari ini curi masa sikit nak update entry kat blog ni dalam masa 5-10 minit sebelum bergerak kejap lagi keluar mencari rezeki sampai ke petang hari.. Kat Sabah dah nak siang dah. Tapi kalau kat Semenanjung Malaysia masih subuh kan.. so tunaikan yg wajib dulu iaitu solat..

Now dah start dah jarang nak update entry kat blog ni sebab busy and dah start nak praktikal esok hari.. prghh ! kawan-kawan doakan saya kuat dan berjaya habiskan praktikal dalam bidang kewartawanan ni ye.. saya macam tak ready ja lagi nak ke praktikal. Masih belum puas bercuti hahahahha..

Okay ini saja kata-kata ku di entry kali ini.. Jaga diri, jaga peribadi hiasi akhlak moga kita menjadi manusia yang dapat memberikan kebaikan dan manfaat kepada keluarga, dan makhluk-makhluk Allah dimuka bumi ini.. In sha Allah amin~ ^_^.. saya undur diri dulu dan saya sudahi dengan ucapan wabillahitaufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh.. ahaks .










Wednesday, 29 January 2014

BERGOSIP? BAGUS KAH?


Pernahkah anda bergosip tentang seseorang yang anda tidak suka kepada rakan-rakan lain? Dulu, kalau anda bergosip, anda dikategori sebagai seseorang yang suka jaga tepi kain orang lain. Suka sangat bergosip dan tidak tahu mengubah perangai? 

Jangan bimbang, kerana menurut kajian oleh ahli sains, gosip adalah perbuatan yang baik untuk masyarakat kita. Anda mesti tertanya-tanya, betul tak?

Kajian yang dijalankan oleh ahli-ahli sains tersebut melibatkan 216 lelaki dan wanita yang dibahagi kepada empat kumpulan. Mereka bermain permainan yang memberi setiap orang pilihan tentang kewangan diri sendiri.

Dalam permainan itu, setiap seorang diberi token yang boleh diderma untuk kebaikan kumpulan itu. Namun, sesiapa yand tidak menderma akan mendapat token yang lebih banyak untuk dirinya sendiri. Selepas pusingan pertama permainan tersebut, semua ahli kumpulan diberi masa untuk berbincang dan bergosip sesama sendiri. Apabila mereka ketahui orang yang tidak menderma dalam tabung kumpulan, orang itu akan diabaikan. Lama-kelamaan, tiada sesiapa yang ingin berbaik dengan orang itu. 

Kemudian, orang yang hanya pentingkan dirinya sedar akan kesilapannya dan berubah supaya dia diterima ahli kumpulannya sendiri. Maka, bergosip sebenarnya memberi tekanan kepada orang yang bersalah untuk berubah dan juag mengeratkan hubungan sesama lain.

Sungguhpun bergosip dilihat sebagai sesuatu yang negatif, ia dapat memberi kita pemahaman tentang seseorang dan juga kenali orang secara lebih dekat.

Jadi, apa yang anda telah gosip hari ini?
 
 

MASALAH HEI MASALAH.. ^_^

Assalamualaikum. Selamat malam. Apa kamu buat ni sekarang? *loghat sabah tiba-tiba* hahahah. okay let be serious ya. Saya nak inform bahawasanya saya tak benarkan anda booking shawl / monopod yang dijual.

Ini kerana, kedua-dua benda ini cepat habis stock. Dan untuk monopod pulak, sory saya dah tak jual monopod yang ada button press tu. Saya jual yang biasa sahaja. Faham? Tapi buat masa ni semua dah out of stock.

Dan untuk shawl pulak, shawl yang saya jual cepat kehabisan stock. Dan tak sure lagi big boss nak restock or tak.. So senang cerita, siapa bayar dulu, saya akan serve dulu. Tak ada booking yeah sebab malas nak layan kalau last minit shawl yang awak nak tu dah out of stock dan marah-marah..

Kang gaduh tak pasal-pasal pulak. Saya malas nak ada masalah and gaduh-gaduh dengan orang yang langsung tak dikenali. So untuk elakkan ada masalah antara kau dan aku, better buat payment dulu dan saya tak akan tipu duit kamu. dont worry !

 Dan diingatkan sila buat alternative order ya sebagai backup order anda.. hehe.. Nanti mesti cantik awak awak semua pakai shawl tu.. ^_^

Sunday, 26 January 2014

BERKAHWIN: SLEEQ TAK TAKUT JATUH SAHAM


Tidak sabar menanti tibanya hari mereka bakal disatukan, anggota kumpulan Sleeq baik Ahmad Syarif (Syarif) mahupun Alif Abdullah (Alyph), tenyata  tidak gentar jika status sebagai suami bakal menggugat populariti mereka.

Sleeq berkata, soal populariti akan jatuh sememangnya tidak akan timbul selagi adanya peminat yang sentiasa  menyokong perjalanan seni mereka.
Malah mereka berpendapat, dengan cara memperkenalkan bakal isteri mereka secara terbuka di laman sosial seperti Instagram, mungkin  akan membuatkan peminat lebih ingin mengenali wanita yang telah berjaya mencuri hati mereka itu.

“Saya langsung tak takut sekiranya dengan mengambil keputusan berkahwin maka populariti saya akan jatuh, kerana bagi saya membina rumah tangga adalah satu perkara yang sangat baik dan sebagai artis kami akan sentiasa menjadi milik peminat.

“Bidang nyanyian adalah kerjaya utama kami dan profesyen kami adalah dengan membuat muzik. Perkahwinan bermaksud mulalah kehidupan baru kami. Tugas kami untuk menyediakan tempat teduh dah nafkah kepada isteri kami nanti. Apa yang pasti, tak sabar rasanya untuk kami merasai pengalaman berumahtangga,” kata Syarif.
Sementara itu Alyph mencadangkan, cara paling baik bagi memastikan peminat sentiasa bersama Sleeq ialah dengan berkongsi serba sedikit tentang bakal isteri dengan peminat menerusi laman sosial sedia ada milik mereka.

“Selama ini orang tidak kenal siapa bakal isteri kami. Jadi mungkin selepas berkahwin nanti kami akan bersikap lebih terbuka dengan berkongsikan gambar-gambar menarik saya dan isteri di Instagram, biar peminat dapat mengenali mereka dengan lebih rapat.
“Malah kami tak kisah, jika selepas berkahwin nanti  akan mendedahkan isteri kami dalam kerjaya yang telah banyak memperkenalkan kami dalam industri hiburan di Malaysia. Apa salahnya,”katanya yang akan membawa bakal isteri tinggal di Malaysia selepas berumah tangga nanti.

Dalam usia mereka yang mencecah 25 tahun, Syarif dan Alyph telah mengambil keputusan untuk meninggalkan zaman bujang pada tahun ini dengan pilihan hati masing-masing yang kedua-duanya berasal dari kota Singa.

Syarif akan menamatkan zaman bujangnya bersama tunangannya yang seusia dengannya iaitu Syarifah Malak Aimana pada penghujung  tahun ini.
Manakala Alyph pula bakal mendirikan rumah tangga dengan Azzah Fariha Samad,27 pada September depan.

Memilih Singapura sebagai lokasi perkahwinan mereka, Sleeq berkata sebuah majlis suai kenal bersama isteri mereka itu nanti bagaimanapun akan dibuat di ibu negara bagi menghormati pihak media dan peminat mereka dinegara ini.
“Kami tahu, Sleeq lebih dikenali di Malaysia, tetapi ini adalah permintaan keluarga kedua-dua belah pihak. Tambahan pula kebanyakan pihak keluarga dan teman kami datang dari Singapura dan juga Johor. Jadi lebih baik majlis diadakan di Singapura saja.

“Segala persiapan sedang berjalan dan kami menggunakan segalakhidmat perkahwinan seperti pelamin, catering, dekorasi, pakaian semuanya dari Singapura saja.  Mungkin ada beberapa keperluan seperti fotografi atau videografi akan kami import dari Malaysia,” kata Syarif.

Sementara itu bagi menjadikan perkahwinan mereka itu tampak cukup istimewa, sebuah lagu baru berjudul Satu telah diilhamkan oleh dua anak muda itu yang ditujukan khas buat bakal isteri masing-masing.


SUMBER 

*pfftt.. sweetnya both of them.. kannn~ semoga terus maju jaya dan berbahagia dunya wal akhirah sleeq.

Saturday, 25 January 2014

YUSRY PUJUK LISA SURIHANI MENYANYI....


Pelakon, Lisa Surihani mendedahkan sebenarnya dia bersetuju untuk menyanyi dalam lagu duet bersama suaminya, Yusry Abdul Halim setelah dipujuk berbulan-bulan oleh suaminya.
Lisa Surihani berkata dia tidak pernah terfikir untuk merakamkan lagu kerana selama ini hanya menyanyi secara suka-suka ,namun demi suami tercinta Lisa akhirnya bersetuju.

“Sebenarnya Yusry berusaha sedaya upaya memujuk saya untuk meramkamkan lagu bersama. Malah berbulan-bulan juga dia pujuk saya.
“Macam-macam cara dia buat untuk pujuk saya termasuk menyuruh ibunya iaitu ibu mertua saya sendiri meminta saya untuk menyanyi.

“Terus-terang saya tidak yakin untuk menyanyi kerana tak tahu dan tak bersedia untuk menerima pendapat orang mengenai suara dan nyanyian saya.
“Namun saya lakukannya juga demi Yusry, kerana dia kata sekurang-kurangnya kami ada love song bersama yang kenangannya boleh bawa kehari tua kami,” katanya kepada murai.com.my
Kini lagu duet mereka yang berjudul Kekasih Abadi itu sudah pun keudara di corong-corong radio Melayu tempatan termasuk EraFM dan HotFM.

Bagi melengkapkan lagi lagu cinta itu Lisa memberitahu, suaminya kini dalam perancangan untuk merakamkan muzik video untuk mereka berdua pula tidak lama lagi.
“Sebelum rakam lagu lagi, Yusry dah berangan dan merancang hendak kami rakamkan muzik videonya pula. Semua idea saya serahkan pada Yusry saya hanya ikut sahaja.

“Namun, saya cakap terus-terang, saya dan Yusry tak mungkin akan menyanyikan lagu ini dalam mana-mana persembahan. Cukuplah hanya rakamkan lagu sahaja kerana saya memang sangat gementar bila disuruh menyanyi depan orang ramai,” jelasnya lagi,

Lisa yang kini sedang menjalani penggambaran filem Cicakman 3 bakal muncul dalam filem Dendam Orang Mati pada April akan datang.


SUMBER

GERAK KHAS MUSIM BARU...


Musim baru drama bersiri Gerak Khas akan menampilkan kelainan dengan mempersembahkan idea serta konsep yang lebih segar dan sesuai dengan peredaran isu semasa.

Itulah yang dijanjikan oleh Datuk Yusof Haslam sewaktu pelancaran siri baru itu di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, baru-baru ini.
“Sudah 12 tahun Gerak Khas bersiaran, jadi untuk musim terbaru ini kita mahu jadikan drama bersiri ini lebih realistik dan menepati selera peminat drama tanah air,” katanya.

Tambah Pengarah Urusan Skop Production itu lagi, untuk memberikan nafas baru kepada Gerak Khas, beberapa watak baru atau penampilan istimewa turut ditampilkan, di samping mengekalkan tunggak utama.
“Watak utama seperti Senior Asisten Komisioner Datuk Helmi lakonan saya sendiri, Deputi Superintendan Kumar (C Kumaresan), Asisten Superintendan Salina ( Salina Saibi) dan pelakon kacak Norman Hakim yang memegang watak Superintendan Haris masih kekal.
“Cuma kita tambah beberapa teraju baru seperti Afiq Muiz, Nizen Ayob, Shanorbiah Shamsir Alam, Zabri Ibrahim dan Mas Hidzir Khan,” katanya.

Menurut beliau lagi, untuk musim terbaru ini drama arahan Faizal Yusof, C Kumaresan dan Syafiq Yusof ini turut menggunakan teknologi imej janaan komputer (CGI) serta penambahbaikan teknik edit ‘fast cut’.
“Walaupun teknologi CGI drama tidak mampu untuk menandingi teknik CGI filem, namun ia mampu memberi kepuasan kepada penonton setia drama ini. Perkembangan teknologi sedia ada turut membantu menambah baik drama Gerak Khas ini.

“Selain itu kami memahami selera peminat drama tanahair berikutan sambutan hangat dalam beberapa episod Drama Gerak Khas sebelum ini antaranya kisah ajaran sesat dan jenayah siber,” katanya ketika sidang media selepas pelancaran drama bersiri itu oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.
Beliau berkata, antara episod yang bakal dsiarkan dalam Gerak Khas musim baharu ini adalah ‘Ops Gempur’ yang memaparkan usaha Polis Diraja Malaysia (PDRM) berjuang habis-habisan dalam menangani jenayah.

“Kisah yang dipaparkan ini merangkumi semua kaum bagi menyampaikan mesej kepada masyarakat,”tambahnya lagi.
Gerak Khas lahir daripada garapan idea yang positif dalam menghasilkan sebuah drama bersiri kehidupan anggota polis dan katanya, iInilah satu-satunya drama bersiri tempatan yang memaparkan aksi anggota polis dalam menangani masalah jenayah.

Gerak Khas telah memulakan siaran musim pertamanya pada tahun 1999 hingga 2011. Pada waktu itu drama berkenaan telah mendapat rating tertinggi selama tiga tahun berturut-turut di dalam carta nombor satu seluruh stesen televisyen.
Gerak Khas musim baharu ini turut mempersembahkan usaha anggota polis dalam membanteras pelbagai kes jenayah antaranya kes jenayah berprofil tinggi, kongsi gelap, pendatang asing dan jenayah siber.

Selain itu, musim baru kali ini turut mempaparkan beberapa anggota unit Gerak Khas yang menjadi sasaran golongan penjenayah yang adakalanya mengakibatkan kecederaan dan kematian anggotanya.
Gerak Khas musim baharu kekal bersiaran di RTM TV2 bermula 14 Februari ini. jam 9 malam.


sumber

MONOPOD MONOPOD !! RM55 ONLY !!

Assalamualaikum selamat petang. sambil-sambil layan tv3 ni sambil-sambil update entry jugak. Ada lagi tak yang nak order monopod for handphone ni? RM55 Sahaja dan postage ke Semenanjung RM7 (jika tidak melebihi 500 gram). Dan RM10 untuk Sabah Sarawak (tidak melebihi 500g)..



Tinggal 4 pcs saja lagi.. Penghantaran dibuat hari rabu/khamis next week. Dan kaler cuma ada warna hitam saja ya sebab kaler lain dah sold. Yang nak order boleh order secepatnya. Sila confirmkan sebelum anda order sebab saya taknak orang yg cancel order last minit ^_^.

Sebenarnya, monopod ni you boleh pakai shutter jugak kalau you nak. Tapi harga lain-lain lah ye. Tak sama dengan monopod. Harga shutter ni RM43 tak termasuk pos jugak. 


Nampak kan gambar shutter kaler biru tu? haaa, yang tu shutter khas untuk iphone tau. untuk android pulak hanya ada kaler putih sahaja. Kalau you nak order monopod dengan shutter pun boleh jugak. 

Harga monopod RM55 + RM43 (shutter) + RM9/12 (Pos SM/SS) = RM107 (SM) / RM110 (SS)


Kalau nak borong monopod, minimum 6 pcs. Harga borong RM45 tak termasuk pos.. To order whatsapp 0198238481 now !! limited !! 
siapa bayar dulu, dia yang dapat. taknak booked terus esok lusa cancel. huhu

Friday, 24 January 2014

RAMAI LAGI YANG TAK TAHU RUPANYA...

Assalamualaikum. Tak tahu nak letak tajuk apa so letak ajelah tajuk tu. Rasanya sesuai jugak kot. Memandangkan macam ramai lagi yang tak tahu tentang benda ni. Mungkin tak lah penting sangat bagi yang taknak ambil tahu. Tapi bagi yang ada benda ni, anda kena lah ambil tahu perkara ni ya so taklah sia-sia nanti. hohoho~

Apa yang saya maksudkan diatas adalah tentang bagaimana anda seharusnya klik pada sesuatu iklan. Iklan apa? Iklan 8share lah. Ehhh, bukan 8share saja. Iklan churpchurp, iklan nuffnang dan lain-lain ya. 

Saya pun taklah hebat sangat tentang pengiklanan ni. Tapi apa yang perasan lah kan dari sebelum-sebelum ni, cara sesetengah org klik pada link iklan kita tu rasanya tak betul lah. 

Contohnya, bila orang bagi you 3 link iklan. you tak boleh klik 3 link sekali gus ya sebab earning memang tak akan masuk. You kena klik 1 persatu link iklan tu sampai habis loading TANPA membuka ataupun berpindah kepada page/laman web yang lain seperti facebook, twitter, blog, atau apa-apa saja page/laman lain.

You kena tunggu sehingga loading pada page iklan yang you klik tadi tu betul-betul berhenti then baru you boleh close tab ataupun berpindah ke link/page/laman web yang lain. That's mean, kalau loading pada page iklan tu tak habis, jangan sekali-kali you close ataupun pindah ke page lain ataupun open new tab..

Ini untuk memastikan earning betul-betul masuk pada account anda, so takda lah sia-sia saja you klik iklan orang lain kan.. Ingat tau ! Klik link iklan tu SATU PERSATU. bukannya open terus 2, 3 link.. Walaupun orang share kat you 10 link, you tetap kena klik link iklan tu 1 persatu ! Yes satu persatu.. 

Cara yang ni sure earning you all akan naik. So takda lah nanti orang lain tuduh you ni penipu.. kannnnnnn? hihihi.

Thursday, 23 January 2014

SAYA PERLUKAN PENDAPAT & KOMEN ANDA...

Assalamualaikum.. Cuaca semakin sejuk lah korang.. Cuaca kesejukan pagi ni tak seperti hari-hari kelmarin dan sebelumnya. Memang sejuk yang teramat. Mungkin suhu hari ini menurun kot tu yang sejuk.

Okay lah taknak cakap panjang sangat tentang suhu tu. Saya sebenarnya nak mintak tolong dengan kawan-kawan blogger yang baik hati untuk tolong komen article saya ni kat sini ----> ZIP BORNEO DI SABAH . Artikel tu khas untuk tempat-tempat menarik di Malaysia, so saya pun share lah antara tempat menarik di Sabah kerana saya merupakan blogger Sabah di Bawah Bayu.

Ramai jugak antara blogger di Malaysia ni yang selalu dan sudah pernah berkunjung ke Sabah tetapi belum pernah ke Zipline Borneo yang mungkin juga merupakan zipline terpanjang di Borneo. Memang best lah. Rugi lah kalau datang Sabah tapi tak pergi tempat ini.

Bagi yang merancang nak melancong ke Sabah nanti, saya sarankan anda pergi lah ke tempat yang tersebut untuk mencuba sendiri keseronokannya. Selain Kundasang, tempat ini juga merupakan tempat tarikan pelancong dari luar negara. Tapi saya nak lebih memperkenalkan Sabah kepada rakyat dan pelancong dari dalam negara. hehehee.

So, diharapkan kawan-kawan bloggers boleh lah tolong berikan komen dan like entry khas tersebut ya.. Bantuan anda sangat dihargai.. Kalau yang sudi nak share di fan page ataupun facebook ataupun blog korang, sila kan lah ya.. Saya sangat menghargai itu.. In sha Allah apa yang boleh diberi penambahbaikan, akan di pertingkatkan demi kebaikan semua pengunjung..

Terima Kasih.. 

CHATBOX KU TERIMA PELAWAT ASING....

Assalamualaikum good morning.. Awal online hari ni. Semangat nak berblogging. Tak tahan kalau tak bukak blog sehari. hahaha. Tapi agak bengang jugak pagi ni. hmmmm

Aku memang suka update entry kat blog aku ni! Tapi adakalanya entry kat blog ni adalah tentang artis. Yes tidak dinafikan ! Tapi takda lah sampai nak bukak aib seseorang artis tu. Setiap cerita artis kat blog ni saya akan berikan sumbernya sebagai tanda menghargai mereka yang publish artikel itu dan saya hanya re-publish sahaja di blog ini.. So ada masalah?

Yang bermasalah pulak adalah orang gila ni. haha. menyampah. Kang aku bukak jugak cbox aku kat blog ni so tak adalah yang nak bagi link iklan lagi.. Then tegur kataa duit hasil iklan saya kat blog tak berkat.. Habis tu iklan yg kau bagi tu berkat? bluekkk!





Yang saya tandakan dengan line merah itu adalah manusia anonymous. Saya tak kisah kalau nak tegur tapi agak2 lah wei. haha. Bercerita soal keberkatan tentang iklan di blog ini. Kaitan dengan story kat blog ni apa pulak? Orang asing pertama yg berkunjung kat blog ini dan berkata sedemikian.. 

Padahal link iklan dia lagi lah tak berkat sebab saya memang tak izinkan sesiapa pun letak link iklan kat cbox saya. Tak ada orang sudi klik link iklan kau yang menyemak tu kat cbox saya. haha. Saya langsung tak pernah klik link iklan mereka-mereka yg lain kat cbox saya ^_^

Orang letak cbox supaya memudahkan kawan-kawan lain berhubung dan meninggalkan jejak kat blog kite. Tapi awak sesuka hati nak letak link iklan. Kalau nak sangat orang klik link iklan korang, rajin-rajin lah share kat twitter or facebook.. bukannya susah pun.. Siapa usaha dia dpat lah hasilnya.

Ataupun pm saja disini facebook kalau nak menegur or nak suruh klik iklan. Tak payah di blog saya ! Semak lah.
 
Ini adalah blog peribadi saya, dan Tulisan pada blog ini adalah daripada saya sendiri. Manakala freebies hiasan pada blog ini saya ambil daripada beberapa buah blog seperti blog student kecik, tutorial bina blog, syiqinsunshine, azhafizah, dll. Diingatkan bahawa hanya komen positive dan teguran membina sahaja yang akan diambil dan saya tidak bertanggungjawab dengan setiap komen negatif daripada anda semua. Sekian, Terima Kasih. Yang benar, Fifiyfitrianiee.