Wednesday, 29 January 2014

# gosip # Info

BERGOSIP? BAGUS KAH?


Pernahkah anda bergosip tentang seseorang yang anda tidak suka kepada rakan-rakan lain? Dulu, kalau anda bergosip, anda dikategori sebagai seseorang yang suka jaga tepi kain orang lain. Suka sangat bergosip dan tidak tahu mengubah perangai? 

Jangan bimbang, kerana menurut kajian oleh ahli sains, gosip adalah perbuatan yang baik untuk masyarakat kita. Anda mesti tertanya-tanya, betul tak?

Kajian yang dijalankan oleh ahli-ahli sains tersebut melibatkan 216 lelaki dan wanita yang dibahagi kepada empat kumpulan. Mereka bermain permainan yang memberi setiap orang pilihan tentang kewangan diri sendiri.

Dalam permainan itu, setiap seorang diberi token yang boleh diderma untuk kebaikan kumpulan itu. Namun, sesiapa yand tidak menderma akan mendapat token yang lebih banyak untuk dirinya sendiri. Selepas pusingan pertama permainan tersebut, semua ahli kumpulan diberi masa untuk berbincang dan bergosip sesama sendiri. Apabila mereka ketahui orang yang tidak menderma dalam tabung kumpulan, orang itu akan diabaikan. Lama-kelamaan, tiada sesiapa yang ingin berbaik dengan orang itu. 

Kemudian, orang yang hanya pentingkan dirinya sedar akan kesilapannya dan berubah supaya dia diterima ahli kumpulannya sendiri. Maka, bergosip sebenarnya memberi tekanan kepada orang yang bersalah untuk berubah dan juag mengeratkan hubungan sesama lain.

Sungguhpun bergosip dilihat sebagai sesuatu yang negatif, ia dapat memberi kita pemahaman tentang seseorang dan juga kenali orang secara lebih dekat.

Jadi, apa yang anda telah gosip hari ini?
 
 

1 comment:

cikmudahimawary said...

salam ...nak jadi sponsor tak ..
NIL ingat nak buat segmen atau contest .. sempena "selawat CINTAILAH KENALILAH RASULULLAH SAW "
NIL tak kisah boleh bagi topup , boleh kasi review .. tudung2 murah ka tshirt ka ...header ka ..bisnes kad ka .. pape lah .. kalau sudi reply blog nil ya ..

SELAIN TINGKATKAN FPAGE DAN FOLLOWER SERTA RANKING BLOG INSYAALLAH