Wednesday, 1 January 2014

HAKIKAT SEBUAH REZEKI~

Assalamualaikum semua ^_^.  Mari saya kongsikan sedikit hakikat sebuah rezeki. Maksud saya disini, saya nak kongsikan apakah yang saya maksudkan dengan rezeki? Adakah ianya hanya pada duit atau harta sahaja? Adakah hanya duit atau harta sahaja yang boleh membuatkan kita hidup di bumi Allah ini? Ada duit ada segalanya. Adakah pandangan kawan-kawan seperti itu?

Sebenarnya, hakikat REZEKI itu bukan hanya pada duit, gaji atau income ye sayang. Tetapi ia juga merangkumi beberapa perkara. Antaranya, adalah:
Sihat itu rezeki
Bahagia itu rezeki
Banyak masa juga rezeki
Disayangi juga rezeki
Tak putus duit itu rezeki
Dapat (apa-apa) pun rezeki

Erti rezeki itu ialah apa yg kita NIKMATI. Kenapa namanya rezeki? Kerana disaat kita merasai REZEKI itu, ramai org diluar sana yg tak berpeluang merasainya. Ya Allah, beruntungnya kita. Ingat, yg selalu kata TAK CUKUP itu ialah nafsu. Yg mengatakan CUKUP itu pula ialah iman. Maka, bersyukurlah kita..


Sekadar perkongsian untuk diri ini bermuhasabah mengingati dan mensyukuri setiap nikmat dari Allah..

1 comment:

Mime MF said...

rezeki tu dtg dlm pelbagai bentuk...bkn hny wang @ harta..syukur..:)

Ini adalah blog peribadi saya, dan Tulisan pada blog ini adalah daripada saya sendiri. Manakala freebies hiasan pada blog ini saya ambil daripada beberapa buah blog seperti blog student kecik, tutorial bina blog, syiqinsunshine, azhafizah, dll. Diingatkan bahawa hanya komen positive dan teguran membina sahaja yang akan diambil dan saya tidak bertanggungjawab dengan setiap komen negatif daripada anda semua. Sekian, Terima Kasih. Yang benar, Fifiyfitrianiee.