Thursday, 9 January 2014

SUNNAH RASULULLAH S.A.W KETIKA MINUM.


 1- Air dan segala minuman yang halal hendaklah diminum dengan tangan kanan kerana Syaitan menggunakan tangan kiri bagi makan dan minum. (Khasail Nabawi) 

 2- Hendaklah minum dengan sedutan yang berlainan. (Tirmizi) 

 3- Baca Bismillah dan Alhamdulillah pada setiap sedutan. (Bukhari) 

 4- Jangan tiup ke dalam air panas untuk menyejukkannya. (Abu Daud) 

 5- Duduk dan minum, Nabi SAW telah melarang minum dengan berdiri. (Zaadul Maad)

 6- Hendaklah berdiri semasa minum air zam-zam. (Tirmizi) 

 7- Rendamkan kurma atau anggur di dalam air pada malam hari dan minum larutan ini pada waktu pagi. Walaubagaimanapun,jika kerana terlalu panas ia menjadi tuak, adalah haram untuk minumnya. 

 8- Orang yang memberi makan atau melayan orang hendaklah yang paling akhir makan & minum. (Tirmizi) 

 9- Janganlah minum daripada bekas yang besar seperti jag air, botol dan lain-lain. tetapi satu gelas atau mangkuk kecil. (Abu Daud) 

 10- Jangan minum daripada bekas cawan yang sumpik atau pecah. (Abu Daud) 

 11- Nabi SAW telah melarang penggunaan bekas masak, makan dan minum diperbuat dari emas dan perak. (Bukhari & Muslim) kredit :Sunnah Rasulullah s.a.w "Ya Rasulullah , kami mencintai mu".

No comments:

Ini adalah blog peribadi saya, dan Tulisan pada blog ini adalah daripada saya sendiri. Manakala freebies hiasan pada blog ini saya ambil daripada beberapa buah blog seperti blog student kecik, tutorial bina blog, syiqinsunshine, azhafizah, dll. Diingatkan bahawa hanya komen positive dan teguran membina sahaja yang akan diambil dan saya tidak bertanggungjawab dengan setiap komen negatif daripada anda semua. Sekian, Terima Kasih. Yang benar, Fifiyfitrianiee.