Monday, 21 July 2014

KERANA YOUTH LEADERSHIP PROGRAMME 2014...

Assalamualaikum everyone. Alhamdulillah. Salam sahur. Syukur. Seriously i was really miss write something good in my blog like before.

So this beautiful subuh, i wanna write something. But actually i dont have any idea. Hahaha. Nak tulis apa? Tajuk bukan main lagi kerana bagai. Kerlasssss ! Haha.

Heii. Kemon. Subuh ni aku *lama tak pakai kata ganti nama diri ni* nak cerita tentang program yang aku dah ikut sebelum ni. Aku ada cerita part 1 and 2 kat blog ni jugak. Part 3 dan seterusnya In sha Allah nanti aku update lah ye. Kamu wajib baca sebab serious best. Hahaha. Best erkk? Emm ofcoz lah best. Tak mampu aku nak cerita sbb penuh kang blog akj dgn cerita ttg program tu.

Now aku just nak cerita apa yg aku dapat drpd program Kepimpinan Belia Sabah tu k. Please jangan bosan baca. Truskan baca sebab manatau benda ni boleh ubah mindset negative korang ke positive. Perghh! Hebat tak aku? Ahaks. *perasan lebih. Uwekkk.

Program selama 15 hari tu kan telah buat aku rasa ohhh indahnya hidup aku. Ohh indahnya bumi Allah ni.. Ohh betapa aku perlu syukurinya. *ini serius.

Yalahh. Dah lama aku tak join camping2 segala macam ni walaupun ini adalah favourite aktiviti aku. Yalahh kan, asyik duduk bandar ja kan. Hadap jem and bunyi bising. Sekali sekala aku harus beri ruang kat diri aku sendiri untuk memenatkan diri join program2 luar macam ni. Best apa. Kalau tak best taknak lah aku cita panjang kat blog aku ni. Tapi ni serius duarius tigarius memang best sangat.

Dari 1st day sampai lah last day, aku tak pernah mengeluh and mempersoalkan kenapa aku disini. Kenapa aku join program ni. Apa yg aku dpt. Aku patutnya stay ja kat umah tgk tv tlg mak aku. Eii semua keluhan tu poyo lah. Aku bersyukur jugak sebab tiada keluhan tu yg timbul dalam hati aku ni.

Bila aku sampai program tu, aku takda kawan. Aku cuma ada jessica ja yg mana jessica ni adalah kawan aku 2tahun setengah kat ipt. Kita class sama study sama stress nak nangis sama. Yeahh dia sorang ja yg aku kenal. Lagi lagi aku ni pemalu eventho aku wartawan tp aku sgt pemalu. Haha. *boleh percaya kah pemalu?* *ei percaya lah aku mmg pemalu pun. Buat pa nak tipu kau orang*.

Tapi nikmat kesungguhan kot Alhamdulillah aku jumpa roomates yg very supportive. Yang humble. Yang always laughing and sharing. Ada yang kuat membebel like kibiey. Yg cantik menarik tertarik baik terer speaking semua ada dalam bilik aku tu. Aku harus syukuri semua tu.

And 2nd, aku dapat group yang ala ala slice Of pizza *ntah apa yg pizza sgt tu aku pun tak tau. Muahaha. Nama grup aku, Forest Ant(s). Ada 10 orang ahli dalam grup. 7 hero yang gagah berani caring ensem tak reti sebut R semua ada dalam grup aku. Ahah. Heroin pulak ada 3 orang ja. So total 10 orang.

Group aku boleh aku kagumi. Aku puji. Aku syukuri. Aku tak tau kenapa dan mengapa. Aku sgt suka group aku. Sampai aku tak sempat padang and perhatikan group lain selama 15 hari kat sana. Aku sgt selesa dgn group members yg aku ada. Tapi bukan bermakna aku tak bergaul dgn group lain. Aku berkawan dengan group lain. And roomates aku pun takda yg 1 group dgn aku. Semua group lain. Tapi tiada masalah jugak.

Group aku ada abg long iaitu penghulu yang comel gagah. Ada montfortion boys iaitu Darrence and Cheal yang mana mereka berdua ni sgt fit dalam apa jua aktiviti, lucu, positive but darrence more to style abang abang lah walaupun umur baru 19. Cheal comel. Dua2 banyak peminat. Group aku jugak ada org kg Mook yang hebat, si Cellus sbb dia tahu jalan dalam hutan tbilung. Dia penunjuk arah, dia lucu, dia baik dan suka menolong ambil mangga and suka makan belimbing. Haha. And ada Lim. Lim tak lancar sgt berbahasa Melayu. Kira pelat sebab tu buat kami selalu ketawa bila dgr dia cerita *lari-lari jadi lali lali.* haha.

Grup aku jugak ada org yg mmg keja part time tempat kami jalankan program tu. So dia tahu serba sedikit jugak and dia pun baik sbb suka menolong, iaitu adi. And group aku ada 3 orang student Unitarian iaitu abg ngah, thim. Kak long, fera. And kak ngah, tasha. Mereka sgt hebat sbb kreatif and byk idea yg mereka boleh keluarkan di saat2 genting.

So group aku memang lengkap dengan pelbagai ragam dan kekreativiti yg org grup lain tak dapat. Adik beradik forest ants boleh bagi nama benda yg org lain tak terfikir langsung nak buat.. lalat dinamakan trisha. Skup tanah dinamakan rokiah. Anjing dinamakan jackie. And byk lagi lah. Tak boleh share sini yg lain. Hahaha.

See, alangkah bahagia dan gembira dapat mereka2 ini dalam grup. Kalau aku masih mengeluh walaupun dikelilingi sahabat begini, aku mungkin tidak layak berada dalam grup forest ants. Mereka ni lah yg tgk muka hodoh aku nangis. Tgk aku senyum dan ketawa. Tgk aku tergelincir dari atas bukit ke bawah. Dengar aku tersasul bila bercakap. Gelakkan aku. Eii semua lah diorang.

Bukan senang ya mau lalui cabaran cabaran selama disana. Emosi perlu always stabil. Team work kena kuat dan Alhamdulillah grup kami ada team work yg kuat. Tak boleh serius sgt. Kena happy kena tlg kawan kawan. Kena support each other. Tenangkan each other. Kena faham each other. Love each other. Semua tu penting untuk build grup yang mantap.

Dan grup kami sgt banyak lagu yg membangkitkan semangat kami. Nanti aku ingat balik lah ye lirik lagu tu. Ahaha. Now aku dah lupa.

Aku jugak dapat belajar how to build self-confidence. Keyakinan diri ni aku tak boleh kat pasar raya, kat giant semua tu tiada jual keyakinan. Aku sendiri yang kena build. How to build? Yeahh aku kena challenge lah diri aku yg lembik ni. Kalau org lain jogging 1 round aku akan ikut org yanh jogging 2 round supaya aku tau mana tahap stamina aku boleh capai. Kalau org lain mengeluh, aku just set my mind into positive yang aku boleh buat semua cabaran mi dgn baik sbb aku dikelilingi mereka yg hebat. So aku pun kena hebat macam diorang. Tak gitu?

And how to communicate? Org yg sgt pemalu ni macam mana nak communicate? Heii.. banyak cara.. antara cara yg aku pakai, keluar dari bulatan kebiasaan. Kalau sebelum ni biasa caro 1, 2, 3 orang kawan ja. So apa kata kali ni cari 20-30 org kawan. Kenal2 and ajak cerita. And yeahh ofcoz. Thru our activities jugak. Macam debate. Sebab debate ni dia trained diri kita untuk berani cakap depan org ramai. Cakap benda yg masuk akal. Jangan merapu meroyan pulak. Hehe.

How to keep positive. Haaa ni senang ja. Jangan mengeluh. Buat ja apa jua aktiviti. Simple.

And paling penting, group forest ants ada 2 instructor yang best iaitu miss Ira And Brian. Mereka berdua ni mmg Penuh dengan nasihat. Dan positive thinking. Open minded and boleh jadi kawan kami. Both of them suka ajar kami utk sharing perasaan harian kami and apa yg kami dapat before kami pergi tidur. Penting tau sharing dalam grup ni. Sebab utk pastikan ahli grup okay dan baik baik ja.

Last but not least, macam yang Darrence cakap masa kita sharing tu hari kan, semoga persahabatan kita kekal abadi.

Ya mungkin akan ada persengketaan nanti, bukan aku hrap ada persengketaan tu dalam persahabatan kita, tapi mmg dalam apa jua perhubungan akan ada persengketaan yg timbul, akan ada perbezaan pendapat tapi if we hold on together, we never apart. Trust each other. And paling penting, biar kita bersih daripada sifat suka mengumpat sahabat sendiri.

Saya kongsikan beberapa gambar group forest ants kat bawah ni. Hehe.











Lots of love,😚
-fifiy-


Tuesday, 8 July 2014

KEM KEPIMPINAN BELIA (YLP) PART 2

Sambungan dari part 1 disini.

Cerita part 2 ni lagi best dari part 1. Haha. Em disebabkan kami surrender handphone masa day 1, so kenalah kerjasama bangunkan roomates kan. Ni antara sweet moment jugak ni bila kawan2 bilik kasi bangun. Ahaks.

Tepat jam 6 pagi kami pun berkumpul di hadapan tiang bendera mengikut grup masing masing utk nyanyian lagu negaraku and STA, morning exercise, and breakfast.

Time exercise tu lah saya boleh nampak and rasa kekuatan stamina diri yg berada ditahap rendah ni. Huhu. Ada yg stamina power ada yg biasa2 jak ada yg lemah hahaha.

Jam 9 am, kami ada lecture ttg Tun Fuad Foundation sebab TTF ni lah yg telah sponsored kami 40 orang untuk join programme Leadership ni. Thanks TFF😚.

Masa lecture ni banyak jugak info yang kami dpt. Memang best lah sebab proram Kepimpinan ni bukan di fokuskan utk aktiviti lasak ja tapi ia juga d fokuskan dengan pembelajaran di dalam kelas selama 2-2 setengah jam.

Pastu macam biasa lah lunch jam 12.30pm.. and rehat.. Time rest ada yg ambil masa untuk tidur and ada yg cuci kain. Kalau ada yg ambil masa mengurat tu ntah lah pulak kan. Hakhak. No no no 😜 !

Jam 2 kami ada lecture seterusnya iaitu Public Speaking. Time ni lah paling best. Kami belajar banyak ttg berucap di khalayak ramai. Kebanyakan orang bila bercakap akan ada Pause Filler macam 'emmm', 'uhhhhh', 'ahhh', 'ummm', 'k' and lain2. Hahahaha.

Tapi paling kena ingat si Fera lah. Bercakap dari hati ke hati. I can feel u fera 😌.

Petangnya pulak kami redah hutan. Ni memang mencabar stamina kami diperingkat awal.. Bukit pun boleh tahan tinggi and curam and jauh!!

Tapi paling penting kami sempat bergambar sebentar di atas bukit tu. Haha.

Team FOREST ANTS.
Masa ni yang saya ingat, si Angkol aka Darrence yang tu naaaaaa pakai tag tali hijau tu haha. Dia kuat menguluk. Dia panggil Fera dengan nama Miss Wong. Wong tu nama ayah Fera. Apa lah angkol ni. Hehe.

Tapi apapun, kami tetap semangat. Senyum tu penting haha. Penat memang penat tapi enjoy lah. Yang baju oren tu adalah instructor kami yg baik, si bryan.

Pas tu sampai jak di OBS banyak yg kepenatan termasuklah diri saya sendiri. And kami dinner pastu mandi bersiap semua.

Jam 7.30 pulak ada communication exercise. Part communication ni memang fav saya lah sebab saya dapat improve communication skill saya.

Aktiviti yang telah kami lakukan ni sedikit sebanyak membantu menaikkan semangat dan keyakinan diri kami. Ia juga dapat mengeratkan lagi hubungan persahabatan antara peserta.

And yeahh part yang paling saya suka adalah part sharing yg kami lakukan setiao malam before tidur.

Apa yg saya dapat daripada group sharing ni kan, saya dapat dengar and cuba fahami perasaan teammates saya. Fokus dengan apa yang mereka share. Belajar mendengar. And dalam masa yang sama kita boleh belajar berkata jujur.

Rasanya kalau tiada group sharing ni, group kami susah nak memahami antara 1 sama lain. Susah nak trust antara 1 sama lain. Paling penting melalui group sharing ni saya dpt belajar improve diri melalui komen-komen dua instructor kesayangan kami iaitu Miss Ira and Bryan.

Yalah. Ada masa kita perlu mereka2 yg kita percaya bagi kritikan membina agar kita tahu apa yg perlu kita perbaiki dalam diri.

I really love to listen when our instructor sharing and said something to our grup. And also i love to listen when my friends say something *meluah* bila ada yg tidak kena ataupun rasa happy. Hehe. Penting sebenarnya semua ni.

And saya kurang fokus dengan group lain sebab saya terlalu fokus dengan group saya. Hehe. Tapi apa yang saya ingat adalah saya hanya mengingat kesemua peserta perempuan yg joined program ni.

Manakala peserta lelaki hanya segelintir jak yg saya igt. Yg saya ingat tu mungkin antara mereka yg menonjol. Mungkin kan. Sebab masing2 pun ada kelebihan.


Coming together is a beginning. keeping together is a progess. working together is success. -fit-

 Dan paling penting, team work! Sebab the nice thing about team work is we always had others on our side to support us.

Together we achieve more!


Monday, 7 July 2014

KEM KEPIMPINAN BELIA (YLP) PART 1

Assalamualaikum. Haha. Berapa bulan dah tak hapdet entry dalam blog kesayangan gue ni. Broadband takdak. Tak dapat nak hapdet. Lagipun mood M menjelma. 

So hari ni gue muncul kembali. Nak sharing dengan kawan kawan tentang pengalaman saya menyertai program Youth Leadership Programme 2014 yg lalu.

Cerita bermula masa saya sampai di Outward Bound Sabah Kinarut. Masa tu belum lagi ada org. So saya diberi kunci dorm dan ditempatkan dibilik Helang. Memang excited lah masa tu sbb saya boleh pilih katil yg saya suka. Tak payah rebut-rebut dengan peserta lain. Haha.



Hahaha. As a reward sebab paling awal sampai kan, so lemme take a selfie. Ni dalam bilik Helang. Hehe. Mmg puas hati sebab cermin besar.

Dipendekkan cerita, tidak lama kemudian peserta lain pun datang. Semua pun try to know each other. Cerita cerita. Tanya nama umur and tinggal mana. Hehe. 

Pas tu....... 




Kami pun selfie lah.. hahhaha. Diorang ni semua adalah roomates saya selama 15 hari di OBS. Saya sorabg jak yg Muslim dalam bilik ni tapi tu bukan masalah. Sebab kami Sabahan sangat baik dan sporting.

Pas tu kan.. semua kelaparan.. haha. Kesian betul. Tapi tepat jam 12 kami diarahkan ke dewan makan untuk lunch. Time ni lah saya dapat nampak semua muka muka peserta YLP. Ada yg muka ganas ada yang muka mulus dan macam macam lah. Hehe.

Pas tu kan,lepas lunch kami dibenarkan berehat. Jam 2 macam tu, kami pergi dewan untuk berkumpul. 

Pas tu buat aktiviti ice breaking di padang depan dewan. Macam macam aktiviti and game kami main sebelum dibahagikan kepada 4 kumpulan. Tidak lupa jugak, jerry berjaya dilantik sebagai Penghulu.


Ni lah aktiviti Kami before dibahagikan mengikut kumpulan.
Kena briefing and lain2.
Game ayam dan kandang. Haha. Game ni lucu.
Antara peserta lelaki yg joined kem ni. Ni masa aktiviti
Apa ntah. Ice breaking kot.
Selesai jak semua game tu, kami diasingkan mengikut kumpulan. Nahhh sini lah ni rasa nervous and ada sikit tidak seronok sebab masa ni saya dapat group pertama. Tiada seorang pun yg saya kenal dalam group saya.

Tapi apa saya buat? Saya try tegur. Tapi perempuan jak lah saya tegur. Fera dan tasha. Haha. Yang lelaki saya belum berani tegur lagi. Sebab muka ganas sangat lah brader. Hehe.

Ohh yaa.. Ada 4 kumpulan dan setiap kumpulan ada 10 orang. 

Lepas kena bahagikan ikut group and kami kenal dah siapa instructor kami, so kami pun buat aktiviti ice breaking dalam group. 


The girls in Forest Ant team.
Buat bentuk segi empat guna tali tu dengan mata tertutup.
So guna deria sentuh lah.
Memang syoklah. Situ saya dapat tahu nama and serba sedikit tentang ahli group saya..

Nama group kami pulak masa 1st tu adalah slice of pizza. Tapi miss ira macam kurang setuju and kami pun fikir balik nama group kami.

Finally, kami dapat idea *lupa sudah idea siapa sebenarnya* untuk namakan group kami dengan nama FOREST ANT iaitu Semut Hutan.

Sebab kami pilih nama tu adalah kerana semut kan kecil tapi semut terkenal dengan kerajinan dan kerjasama. So sesuai lah tu lagipun kami tinggal dalam hutan jugak..

Secara keseluruhannya, memang bestlah.. Walaupun saya ada sedikit kerisauan tentang ahli group saya yang hanya mempunyai 3 girls termasuk saya. And 7 boys tapi saya yakin lelaki dalam group saya baik dan sopan. Hehehe.

Part 2 akan bersambung kemudian. In sha Allah.
Ini adalah blog peribadi saya, dan Tulisan pada blog ini adalah daripada saya sendiri. Manakala freebies hiasan pada blog ini saya ambil daripada beberapa buah blog seperti blog student kecik, tutorial bina blog, syiqinsunshine, azhafizah, dll. Diingatkan bahawa hanya komen positive dan teguran membina sahaja yang akan diambil dan saya tidak bertanggungjawab dengan setiap komen negatif daripada anda semua. Sekian, Terima Kasih. Yang benar, Fifiyfitrianiee.