Wednesday, 24 June 2015

HARI KAAMATAN 2015 SAYA !


Krik krik krik~ Assalamualaikum semua. hahahaha~ mak engko. lama tak hapdet entry kat blog ni :3 ! Malas nak menaip dah. Idea tu ada tapi tu lah. faktor ketiadaan lappy dan broadband. haha. Ni pun duduk ofis hari ni *selalu outdoor ja tapi hari ni nak indoor sikit* so hapdet lah entry ni. Ni pun entry dah bangas dah. ahaks :P



Lulz. saya nak share saja-saja pengalaman pertama sambut hari kaamatan. Bagi yang tidak tahu, hari kaamatan ini adalah sambutan / hari yang disambut atau diraikan oleh  etnik / suku kaum Kadazan Dusun di negeri Sabah sebagai tanda kesyukuran hasil padi.

Dalam pesta tu, korang boleh la tgk macam-macam acara ada. contohnya, Unduk Ngadau (ratu cantik kaamatan), sugandoi (nyanyian), persembahan tarian dan pameran kesenian tradisi etnik ni. 


Ini contoh Pertandingan Unduk Ngadau peringkat Kota Kinabalu
Tapi kalau di negeri kelahiran saya ni, bukan hanya etnik ini saja yang meraikan sambutan ini. tetapi ia juga turut diraikan oleh pelbagai bangsa dan agama dan dari pelbagai lapisan masyarakat, macam saya ni lah. haha. 

Itu kalau sambutan secara public lah. Tapi kalau mcm sambutan ditempat kerja saya ni, hanya staff sahaja yang terlibat. ekeke. Tapi memang best lah. Start daripada preparation sampailah ke ending. memang perghhh~ haha. scroll ke bawah untuk gambar.



PREPARATIONS DAY









Preparations yg kami buat adalah daripada ofis sampailah kawasan luar ofis. ehehe. apa yang penting? kerjasama~. preparations tu kami buat beberapa minggu sebelum hari sukan dan sambutan kaamatan berlangsung.



HARI SUKAN KAAMATAN.
ni haaa group saya. haha


ni before sukan start. so lepak lah dulu
game pertama kami.
game kedua. saya jadi pengadil :P
game ketiga.


singlet putih, executive director kami. steady. haha.


Ada lagi dua game tapi tak sempat nak ambil gambar. game lumba basikal lambat dan monopuk. haha.


KAAMATAN CELEBRATION






MAKANAN SABAH


YEAHHHH ! DAPAT CABUTAN BERTUAH AHAHAHA





PEMBULI OBS HAHAAHA


OUR GROUP PHOTO. YANG TEPI KANAN PAKAI BAJU KURUNG BIRU TU ADALAH PRACTICAL STUDENT FROM UPM.

Kihkihkih. itu ja lah ya yang saya nak share haha. bye bye














No comments:

Ini adalah blog peribadi saya, dan Tulisan pada blog ini adalah daripada saya sendiri. Manakala freebies hiasan pada blog ini saya ambil daripada beberapa buah blog seperti blog student kecik, tutorial bina blog, syiqinsunshine, azhafizah, dll. Diingatkan bahawa hanya komen positive dan teguran membina sahaja yang akan diambil dan saya tidak bertanggungjawab dengan setiap komen negatif daripada anda semua. Sekian, Terima Kasih. Yang benar, Fifiyfitrianiee.